Hlavní obsah

Komunisté pošlou do prezidentských voleb Skálu

Foto: Twitter Kateřina Konečná

Kateřina Konečná a komunistický kandidát na prezidenta Josef Skála.

Reklama

aktualizováno •

KSČM zvažovala mezi dvěma vážnými kandidáty - bývalým předsedou Vojtěch Filipem a jeho dlouholetým stranickým rivalem Josefem Skálou.

Článek

KSČM vyšle do klání o Pražský hrad Josefa Skálu. Rozhodl o tom ústřední výbor strany.

„Než jej necháte onálepkovat různými novináři a samozvanými komentátory, zkuste jej porovnat s tím, co se zatím v prezidentském klání nabízí. Pak vám jednoznačně - nejste-li miliardář nebo tunelář - musí vyjít jako nejlepší volba,“ uvedla strana v tiskovém prohlášení.

Jak jako první informovaly Seznam Zprávy, komunisté kromě Skály zvažovali také kandidaturu bývalého předsedy Vojtěcha Filipa. V hlasování ale nakonec zvítězil Skála. „Mám práce spoustu, a tak se jí budu věnovat,“ komentoval neúspěch Filip.

Vojtěch a Skála, který se řadí ke komunistickým tradicionalistům, někdy označovaným rovněž jako „stalinisté“, jsou dlouholetí straničtí rivalové. Skála Filipa několikrát neúspěšně vyzval v boji o předsednické křeslo.

„Je to nápad Kateřiny Konečné (předsedkyně KSČM - pozn. red.) a já jsem souhlasil. Nehodlám to pojmout jako sektářskou akci, rád bych se rozkročil do šíře a pojal to jako projekt širokého vlasteneckého bloku,“ uvedl ještě před rozhodnutím výboru Skála.

Komunisté poté, co vypadli z vysoké politiky a nemohou spoléhat na hlasy svých poslanců, budou muset sehnat pro svého kandidáta 50 tisíc podpisů. „I z toho důvodu bych se rád rozkročil více. Posbírat 50 tisíc podpisů nebude tak snadné,“ uvedl.

Reklama

Doporučované