Hlavní obsah

Splnili podmínky, přesto mají smůlu. Někteří lidé nemohou jít k volbám

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Josef Mačí, Seznam Zprávy

Žádost o voličský průkaz. Ilustrační snímek.

Reklama

První kolo prezidentských voleb začalo, ale část zájemců se jich nebude moci zúčastnit. Nedorazily jim totiž voličské průkazy, byť si o ně zažádali včas. Problémy mají opět i Češi v zahraničí.

Článek

Ani letos nezvládly města a obce doručit všem svým obyvatelům včas voličské průkazy. Požádat si o ně museli všichni, kdo hodlali volit mimo místo svého trvalého bydliště.

Ačkoliv splnili všechny podmínky, voličský průkaz minimálně desítkám lidí nepřišel.

„Žádal jsem o voličský průkaz přes datovou schránku olomoucký magistrát s doručením do Prostějova, ale nedošel mi. Poslal jsem proto na magistrát stížnost a zvážím i návrh na neplatnost voleb,“ řekl advokát Jan Grepl.

Nedoručený voličský průkaz se pokoušel získat přímo od České pošty. Ani v pátek odpoledne mu ale nikdo nedokázal říct, kde se zrovna nachází.

„Mluvil jsem snad s 20 lidmi. Říkali mi, že sice vidí podací číslo, ale magistrát zvolil ekonomickou variantu doručení, kdy se zásilky odesílají k cílové poště jen dva dny v týdnu,“ dodal Grepl.

Podle něj tak mělo město zvolit prioritní způsob doručení, aby voličský průkaz došel.

Česká pošta hledá voličské průkazy

Olomoucká radnice se brání, že prioritní způsob doručování by byl pro město - vzhledem k počtu rozesílaných zásilek - příliš drahý.

„Vyřizovali jsme zhruba 2600 žádostí o voličský průkaz. Z toho počtu se ozvali asi tři nebo čtyři lidé, kterým zatím průkaz nedošel,“ reagovala na dotaz mluvčí olomouckého magistrátu Jana Doleželová.

Volby minutu po minutě

Česká pošta řešila k pátečnímu poledni 16 reklamací, které se týkají doručování voličských průkazů.

„Tyto reklamace řešíme prioritně, aby lidé dostali své voličské průkazy před prvním kolem voleb. Co nám nejvíce pomůže, pokud nám adresáti sdělí číslo zásilky, které jim poskytne úřad, jenž voličský průkaz vydával,“ vysvětluje mluvčí České pošty Matyáš Vitík.

Romanovi z Prahy ale ani tohle nepomohlo. Stejně jako Jan Grepl i on ví o svém voličském průkazu akorát to, že ho úřad jeho městské části odeslal a momentálně je v držení České pošty.

„Zrovna jedu s manželkou volit a jsem naštvaný, že já nemůžu. Stát mi odepřel mé právo volit, ačkoliv jsem splnil všechny podmínky,“ rozčiluje se Roman v telefonu na cestě do volební místnosti.

Neúspěšní žadatelé o voličský průkaz navíc nemohou volit ani v místě trvalého bydliště. Ze seznamu voličů byli vyškrtnuti, a i tady se tak mohou voleb zúčastnit jen s platným voličským průkazem.

Voličský průkaz? Odeslán, ale nedorazil

Problémy mají opět Češi žijící v zahraničí. Seznam Zprávy zjistily, že hned několik případů se objevilo v belgické metropoli Bruselu. Stejně jako při posledních sněmovních volbách.

„Na městském úřadu mi řekli, že průkaz odeslali na Ministerstvo zahraničních věcí. To mi zase sdělilo, že průkaz poslali 4. ledna v balíku přes dopravní společnost, kde bylo asi 100 dalších voličských průkazů. V Bruselu na ambasádě ale můj průkaz nemají,“ popsala své hledání voličského průkazu Magdaléna.

Hlasovat nemůže ani řada jejích známých, kteří si o voličský průkaz rovněž zažádali. Ministerstvo zahraničních věcí (MZV) uvádí, že tato konkrétní zásilka došla.

„Vámi zmiňovaný případ jsme ověřovali s našimi kolegy v Bruselu a všechny voličské průkazy, o které bylo prostřednictvím zastupitelského úřadu zažádáno (celkem 120), jsme předali,“ řekla Seznam Zprávám mluvčí ministerstva Mariana Wernerová.

Resort eviduje několik dotazů na nedoručení voličských průkazů. Podle Wernerové jde o zasílání na konkrétní adresu nebo žádosti prostřednictvím Portálu občana.

„V takových případech naše zastupitelské úřady, ale ani MZV nemají žádnou roli. Záleží to jak na jednotlivých úřadech v Česku, kdy odesílají, tak na přepravních společnostech. MZV zodpovídá za voličské průkazy, o které bylo zažádáno prostřednictvím zastupitelských úřadů, a ty jsme všechny vypravili řádně a včas. Celkově se jedná o rekordních 3125 voličských průkazů pro první kolo volby,“ dodala mluvčí.

Reklama

Doporučované