Hlavní obsah
Online

Online: První den voleb skončil, zájem je velký

Během pátku odvolili všichni kandidáti.Video: ČTK

 

Reklama

aktualizováno •

Ve 14 hodin odstartovaly dlouho očekávané prezidentské volby. To nejzajímavější z událostí sledujeme v online reportáži.

Článek

Druhý volební den sledujeme zde:

Co byste měli vědět:

  • Ve 14:00 se otevřely volební místnosti. Volí se do 22:00 a znovu v sobotu od 8:00 do 14:00. K volbám si nezapomeňte občanský průkaz.
  • Voliči mohou vybírat z osmi kandidátů, Josef Středula z volby v neděli odstoupil.
  • Stále váháte? Třeba vám pomůže volební kalkulačka.
  • Odpovědi kandidátů na aktuální otázky najdete zde.
  • Výsledky 1. kola budou známy v sobotu odpoledne, případné 2. kolo voleb proběhne o dva týdny později.
  • První den voleb skončil

    První den prezidentských voleb 2023 skončil úderem 22. hodiny. Voliči k urnám mohou dorazit ještě zítra mezi 8. a 14. hodinou.

  • Někde už odvolila zhruba polovina voličů

    Volební účast v prezidentských volbách se dnes večer v některých okrscích pohybovala kolem 50 procent. Vyplývá to z vyjádření členů volebních komisí a zástupců úřadů, které ČTK oslovila. Na některých místech je tak zatím účast vyšší než ve volbách hlavy státu před pěti lety. Tehdy po prvním volebním dni komisaři zpravidla hlásili, že k urnám dorazily asi dvě pětiny voličů. Úřady ani volební komise dnes nezaznamenaly žádné zásadní komplikace.

  • Rakušan dal hlas jednomu z občanských kandidátů

    Předseda hnutí STAN a ministr vnitra Vít Rakušan podpořil svým hlasem v prvním kole prezidentských voleb jednoho z občanských kandidátů, svoji volbu nezveřejnil. Kandidáti jsou podle něj silní a nepotřebují podporu politických stran. Prezident by měl spojovat rozpory mezi názorovými proudy, a měl by být proto nadstranický.

    Řekl to dnes v Kolíně, kde po 20:30 odevzdal svůj hlas. Hnutí podle něj neplánuje vyjádřit veřejnou podporu ani případnému protikandidátovi Andreje Babiše ve druhém kole.

    „Určitě jsem volil tak, jak jsem přesvědčen o tom, že to může přinést kýženou změnu na Pražský hrad,“ řekl Rakušan. Mezi kandidáty je podle něj několik zajímavých občanských kandidátů, v poslední době se podle něj vygenerovali tři nejsilnější kandidáti.

  • Jurečka: Zeman nerespektoval ústavu i zákony

    Končící prezident Miloš Zeman si za uplynulé dvě funkční období podle vicepremiéra a předsedy lidovců Mariana Jurečky zaslouží více zásadních výtek než pochval, jelikož například nedodržoval ústavu a nerespektoval zákony. Na konci svého funkčního období ale Zeman podle Jurečky dokázal pochopit bezpečnostní situaci a změnil svůj postoj k Rusku, které loni v únoru napadlo Ukrajinu.

    Jurečka to ČTK řekl v Rokytnici na Přerovsku, kde s manželkou odevzdal hlas v prezidentských volbách. Volby podle něj dávají velkou šanci, že lidé vyberou nového prezidenta, který bude zemi spojovat.

  • Hlasovali i vězni

    Ve vazební věznici v Brně–Bohunicích má z celkového počtu 436 vězňů volební oprávnění 375 lidí. Možnosti odevzdat svůj hlas se pak rozhodlo využít 228. „Zájem je velký, je to pro ně zajímavá změna. Mají k dispozici televize, dění sledují, takže se na volbě chtějí podílet,“ vysvětluje ředitel věznice Dušan Gáč.

    Na otázku, koho vězni preferují, podle něj nelze odpovědět. „Jednu dobu frčel Středula. Ten potom ale odstoupil. Jinak si myslím, že volí napříč celým politickým spektrem,“ pozoruje.

    Volby ve věznicích začínají poučením vězňů o tom, kdy se konají a co obnášejí. „Do 9. ledna jsme museli vytvořit zvláštní seznam a poslat jejich souhlas k volbě na adresu trvalého bydliště. Potom jsme jim rozdali volební lístky,“ doplňuje vedoucí správního oddělení Dana Krejčířová.

    Foto: Daniela Krásenská, Seznam Zprávy

    Vězni čekají, až budou moci odevzdat svůj hlas.

  • Volilo se i v brněnském domově seniorů

    V brněnském domově seniorů Naděje je 31 klientů. Svůj hlas se rozhodlo odevzdat osm z nich. Mezi nimi byla i třiadevadesátiletá paní Libuše. Na otázku, koho z kandidátů si vybrala, odpovídá rychle. „Danušku. Je mladá a myslí jí to. A jednou bychom mohli mít za prezidentku ženu, to jsme ještě neměli,“ vysvětluje.

    Příprava na volby začíná v Naději s velkým předstihem. Sociální pracovníci seniory nejdříve obcházejí a ptají se jich, kdo z nich má o hlasování zájem. „Jsme malinký domov, takže jsme to s nimi mohli probírat často,“ popisuje vedoucí domova Zuzana Bednaříková s tím, že pro seniory jsou volby vždy velkou událostí.

    „Potom jim sociální pracovník donesl lístky, aby si je mohli v klidu přečíst a prostudovat. A pak tady začala debata, to téma poměrně hodně řešili – ptali se pečovatelek, sestřiček, byli na telefonu a volali příbuzným,“ dodává.

    Foto: Daniela Krásenská, Seznam Zprávy

    Paní Libuše odevzdává svůj hlas.

  • Fiala: Prezident má dobře reprezentovat zemi

    Hlavou státu musí být osobnost, která bude dobře reprezentovat Českou republiku v zahraničí, s jasnou prozápadní orientací a schopností spojovat společnost. Při odevzdání hlasu v prezidentských volbách to dnes v Brně v základní škole v Zemědělské ulici řekl novinářům premiér Petr Fiala (ODS). K volebním urnám ho doprovodila rodina. Podle Fialy nikdo z kandidátů v úřadu prezidenta nevyřeší inflaci ani energetickou krizi, jak někteří kandidáti slibují, protože je to v kompetenci vlády.

  • Ve volební místnosti v Roudnici zemřel muž

    V jedné z volebních místností v Roudnici nad Labem na Litoměřicku senior narozený v roce 1946 zašel za plentu, aby si připravil volební lístek a po vložení svého hlasu do urny zkolaboval. Zachránit se ho již nepodařilo. ČTK to řekla mluvčí policie Ilona Gazdošová.

    „Upadl do bezvědomí a už se ho nepodařilo zachránit. Muž na místě zemřel,“ uvedla Gazdošová. Doplnila, že neštěstí nemá s volbami spojitost.

  • Diviš by za úspěch považoval postup do druhého kola

    Podnikatel Karel Diviš, který se uchází o funkci prezidenta republiky, hodil svůj hlas do volební urny dnes na Gymnáziu U Libeňského zámku v Praze 8. Volit přišel se svými rodiči a za úspěch by považoval postup do druhého kola, jak řekl novinářům. V dosavadní předvolební kampani se podle něj nepodařilo dostatečně rozproudit diskuzi.

    Lidé by podle Diviše měli volit srdcem a intuicí, ne jenom rozumem. Letošní volby jsou podle něj příležitostí posunout zemi do nové éry.

    „Zapnul jsem volební kalkulačku, na prvním místě mi vyšla shoda 76 procent. Byl to tedy Karel Diviš, překvapilo mě, že to není stovka, ale dal jsem na volební kalkulačku,“ řekl s úsměvem.

    Dodal, že očekává slušnou volební účast. „Tipnul bych, že 65 procent voličů přijde. Když by to bylo ještě víc, tak by to bylo o to zajímavější a demokratičtější,“ uvedl.

  • Nerudová chce inspirovat ostatní

  • Danuše Nerudová odvolila v Kuřimi

    Danuše Nerudová dorazila s menším zpožděním volit se svojí rodinou do Kuřimi-Podlesí na Brněnsku.

    Foto: Patrik Uhlíř, ČTK

    Danuše Nerudová s manželem Robertem odevzdává svůj hlas.

    Ve volební místnosti obklopena novináři řekla, že úspěch pro ni v prezidentských volbách je už to, jak daleko to dotáhla a že je první ženou, která se do takovéto role mezi favority dostala.

    Pokud jde o procentuální výsledek, tak za úspěch by považovala 20 % hlasů. Věří také, že přijdou hlavně mladí a prvovoliči. Účast v prezidentských volbách odhadla okolo 68 až 70 %.

    Za důležité považuje také to, že svým angažmá ve volbách poslala vzkaz, že lidé „nemusí sedět v koutě“ a že se „mohou stát hybateli změn“.

  • V Kyjevě mají voliči informace o nejbližším krytu

    Volby na ambasádě v Kyjevě se podle ČTK odehrávají v klidu. Kdyby ale bylo nutno, je úřad připraven je přerušit. Voliči jsou informováni o nejbližším krytu.

  • Bašta věří v postup do druhého kola

    Prezidentský kandidát Jaroslav Bašta (SPD) po odevzdání hlasu v prezidentských volbách uvedl, že věří ve svůj postup do druhého kola. Řekl, že neuvažuje o počtu získaných hlasů, ale evidentně by to muselo být někde nad 20 procenty.

    Foto: Roman Vondrouš, ČTK

    Jaroslav Bašta (SPD) odhlasoval.

    V případě neúspěchu by ve druhém kole voleb hlasoval, do urny by však vhodil prázdný lístek. Bašta to dnes řekl novinářům poté, co odevzdal hlas sám sobě.

    „Pokud jde o mé příznivce, tak je asi moc motivovat nemusím. Budu apelovat na ty nerozhodnuté, aby pochopili, že to jsou jedny z opravdu důležitých voleb. V našem volebním systému se jedná o volby, kde se rozhoduje skoro stejně jako v referendu. A toto je v jistém smyslu referendum o lepší budoucnosti České republiky, a nebo o pokračování v úpadku, který teď zažíváme,“ řekl.

    V případě neúspěchu by Bašta ve druhém kole prezidentských voleb vhodil do urny prázdný lístek. „Své příznivce bych poprosil, aby se zachovali stejně jako já, protože voleb je třeba se účastnit,“ vyzval.

  • Postřeh z volebních místností

    ...od redaktora Seznam Zpráv Milana Rokose:

  • Pavel Fischer odevzdal svůj hlas

    Volba rozhodne o budoucnosti ČR, hlava státu má vliv a významné pravomoci, řekl kandidát Pavel Fischer. Za úspěch by považoval výsledek nad deset procent.

    Foto: Vít Šimánek, ČTK

    Volil Pavel Fischer s rodinou.

  • Weby kandidátů Pavla a Zimy čelí hackerským útokům

    Volební weby prezidentských kandidátů Petra Pavla a Tomáše Zimy jsou od dnešního rána pod hackerským útokem. Podle ČTK to sdělily jejich týmy.

    Pavlova mluvčí Eva Hromádková uvedla, že útok je podle provozovatele vedený z různých IP adres napříč Evropou. Doplnila, že podle Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) za útokem stojí ruská skupina NoName057. Útoky NÚKIB prostřednictvím svého mluvčího Marka Valy potvrdil, bližší podrobnosti však nezveřejnil.

    „Aktuálně je webová stránka v provozu, ale protože útoky hackerů stále pokračují, uživatelé se mohou potýkat s výpadky. Podobně silnému útoku web generála Pavla čelil i celý den tuto středu,“ řekla Hromádková.

    Také Zima čelil útoku už ve středu, kdy uvedl, že kvůli němu nemohl na svůj web umístit odkaz na zprávu o financování kampaně, jak mu ukládá zákon.

    Web Tomáše Zimy byl opět napaden prostřednictvím DDoS ataku. Jak jsme informovali, podobná situace nastala již ve středu, nyní se však jedná o větší útok. Na zprovoznění webu se pracuje,“ sdělil dnes ČTK jeho spolupracovník Karel Křivan.

    Firma Avast Threat Labs dodala, že napadeny byli i stránky Ministerstva zahraničních věcí nebo neziskové organizace Hlídač státu.

Reklama

Hlavní zprávy