Hlavní obsah

Kladno hlasuje o hazardu. Radnice zaplatila kampaň na podporu heren

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: SZ / Vojtěch Gavriněv

Radnice nechala vytisknout letáky na podporu hazardu.

Reklama

Zrušit všechno herny, nebo je zachovat? Obyvatelé středočeského Kladna rozhodují kromě prezidenta také o budoucí podobě města.

Článek

„Bude lepší, když v referendu nebudete vůbec hlasovat. Město díky tomu nepřijde o peníze,“ říká před jednou z kladenských volebních místností mladý muž.

Nechal se najmout bezpečnostní agenturou, dostal tlustý balík letáků a teď postává před vchodem do školy, kde mají lidé – kromě prezidentské volby – možnost hlasovat v referendu.

Nikoho sám neoslovuje. Stejně jako další brigádníci dostal pokyn, aby letáky rozdával jen v případě, že se dostaví i „druhá strana“, tedy zastánci referenda. 

Lidé mají odpovídat na otázku, zda souhlasí s tím, aby statutární město Kladno na celém svém území – kvůli ochraně veřejného pořádku a zvýšení bezpečnosti – učinilo veškeré možné kroky ve své samostatné působnosti k bezodkladnému zamezení provozu hazardních her. Odpověď „ANO“ tedy znamená konec legálních heren v Kladně.

„Ne, já jsem nehlasoval. Ani pořádně nevím, o co jde,“ vysvětluje reportérovi Seznam Zpráv postarší muž v šedé větrovce.

Podobně odpovídá i většina dalších, kteří vyrazili k volebním urnám. V některých místnostech komise automaticky rozdává lístky a obálky potřebné k referendu, jinde si o ně lidé musejí říct. Jen zlomek oslovených voličů ale přiznává, že se referenda zúčastnil. Pokud ano, hlasují pro konec heren.

Kladno a hazard

V Kladně platila vyhláška, podle které měly všechny herny skončit k roku 2021. V roce 2020 se ale rozpadla tehdejší koalice a do čela města se dostal současný starosta Milan Wolf, pod jehož vedením město zákaz zrušilo a umožnilo fungování 12 heren na přesně určených adresách.

Boj o referendum

Zákaz hazardu prosazuje iniciativa Kladno bez hazardu, radnice v čele se starostou Milanem Volfem (Volba pro Kladno) je naopak proti.

Kritici hazardu poukazují na společenské dopady a finanční náklady, které přináší kriminalita spojená s patologickými hráči.

Město naopak argumentuje tím, že hazard je dostatečně regulován a plošný zákaz by naopak přispěl ke zhoršení situace.

Podle zatím posledního závěrečného účtu z roku 2021 činily příjmy Kladna více než 1,46 miliardy. Z hazardních her do rozpočtu přiteklo zhruba 66 milionů, tedy necelých 5 procent. Podle webu, který město nechalo zřídit, by ztráta činila 100 milionů ročně, což by mělo dopad například na podporu kultury či sportu.

Už před volbami se rozjela kampaň za zachování heren. Kladenský měsíc, který místní dostávají do schránek, publikoval několik článků zaměřených proti referendu a jeho podporovatelům.

Foto: Kladenský měsíc

Místní periodikum Kladenský měsíc se postavilo jasně na stranu zachování hazardu.

Radnice si pak nechala vyrobit letáky na podporu hazardu, aby je najatí brigádníci rozdávali přímo před volebními místnostmi.

Mluvčí radnice Vít Heral uvedl, že na kampani spolupracují s firmou Euro Queen, která provozuje hazardní hry. „Letáky platí město a stojí 30 tisíc korun. Na 10 tisíc korun pak vyšly informační webové stránky Kladno s rozumem,“ řekl Hospodářským novinám. „Brigádníky zaplatí soukromá společnost Euro Queen,“ dodal.

Na sociálních sítích se objevily inzeráty, které nabízely brigádu na volební dny – pátek a sobotu. Za hodinu rozdávání letáků slibují 180 korun.

Foto: Seznam Zprávy

Za rozdávání letáků u volebních místností dostali brigádníci slíbeno 180 korun na hodinu.

Radnice podnikla veškeré možné kroky, aby vyhlášení referenda zabránila.

Již zmíněná iniciativa Kladno bez hazardu shromáždila 6 tisíc podpisů na podporu referenda, více než potřebných 5207, tedy deset procent celkového počtu oprávněných voličů. Radnice jich ale uznala jen 5155. O vyhlášení referenda tak rozhodoval soud, který iniciativě napočítal 5336 platných podpisů.

Radnice proti rozhodnutí podala kasační stížnost. Soud ale odmítl, aby měla odkladný účinek. Plebiscit tak nakonec – navzdory přání města – probíhá společně s prezidentskými volbami. Aby referendum platilo, musí v něm hlasovat alespoň 35 procent voličů.

Pro zastupitele je pak výsledek závazný, pokud pro něj hlasuje nadpoloviční většina hlasujících a zároveň alespoň 25 procent všech oprávněných voličů.

Reklama

Doporučované