Hlavní obsah

Jak se volí prezident USA, kdy je termín voleb a kdy probíhá inaugurace?

Foto: Profimedia.cz

Volby USA – ilustrační foto.

Reklama

V roce 2024 se uskuteční 60. volby prezidenta Spojených států amerických. Tím současným je Joe Biden, který v roce 2020 nahradil Donalda Trumpa. Kdy se volby konají, jaký je systém jeho výběru a kdy probíhá inaugurace?

Článek

Termín voleb prezidenta USA

Prezidentské volby v USA se konají každé 4 roky. Termín voleb je vždy v úterý po prvním listopadovém pondělí. Termín je tedy naplánovaný na úterý 5. listopadu 2024.

Kdo se může stát prezidentem USA

Prezidentem Spojených států amerických se může stát pouze občan narozený na území USA, který přesáhl hranici 35 let a minimálně 14 let bydlí na území USA. Funkční období amerického prezidenta trvá 4 roky a nesmí být zvolen do úřadu více než dvakrát. V USA se nekonají předčasné volby, v případě úmrtí, odvolání nebo neschopnosti plnit mandát nastupuje na jeho místo viceprezident, ten je volen současně s ním.

Kdo je současný prezident Joe Biden?

Přečtěte si profil prezidenta Spojených států amerických.

Systém voleb

Systém výběru prezidenta Spojených států amerických je zdlouhavým a komplikovaným procesem trvajícím skoro jeden rok. Jedná se o volbu nepřímou, to znamená, že prezident USA není vybírán přímo občany, ale sborem volitelů, kteří jsou voleni občany USA.

Primárky

Prezidentské volby se konají až v listopadu, ale volební rok začíná už v únoru, kdy startují primární volby, tzv. primárky. Primární volby jsou prvním krokem k výběru hlavního stranického kandidáta u dvou největších stran – demokratůrepublikánů.

Občané volí delegáty podle toho, kterého kandidáta daní delegáti podporují. Tito delegáti se následně sejdou na stranickém sjezdu.

Donald Trump oznámil kandidaturu

Jaké má vyhlídky na znovuzvolení? Je za oceánem stále oblíbený? A mohou mu stát v cestě legální problémy, kterým čelí?

Sjezdy stran

Po ukončení primárních voleb se v létě konají celonárodní sjezdy stran, říká se jim konventy. Z těchto stranických konventů vzejdou hlavní kandidáti stran na prezidenta USA. Zvítězí ten, který od delegátů získá nadpoloviční většinu. Zvolený prezidentský kandidát si posléze vybere svého spolukandidáta, který za danou stranu bude kandidovat na pozici viceprezidenta.

Kampaně

Politickými stranami nominovaní kandidáti se utkávají ve vlastní prezidentské kampani, která je sice kratší než při primárních volbách, ale intenzivnější. Kandidáti se střetnou ve třech televizních debatách a bojují o hlasy nerozhodnutých volitelů. V tomto období se koná i jedna debata kandidátů na pozici viceprezidenta.

Seznam prezidentů USA

Podívejte se na seznam 46 osobností, které byly zvoleny jako nejvyšší představitelé USA, kdo byl ve funkci zavražděn nebo čí tvář naleznete na památníku Mount Rushmore.

Jak probíhá volba prezidenta

Hlavní volba prezidenta USA se koná vždy první listopadové úterý, v roce 2024 se uskuteční 5. listopadu. Amerického prezidenta nevolí samotní občané, ale je volen prostřednictvím volitelů.

Celkem 538 volitelů:

  • 435 volitelů (jako je členů Sněmovny reprezentantů)
  • + 3 volitelé za District of Columbia
  • + 100 volitelů (jako je členů Senátu, 2 za každý stát)

Každý stát má počet volitelů podle toho, jaké má poměrné zastoupení v Kongresu. Při volbě platí většinový systém, tzn. pokud jeden kandidát ve státě, kde je 20 volitelů, získá 11 hlasů, přičítají se mu hlasy všech volitelů v daném státě. Výjimkou jsou státy MaineNebraska, ty jsou rozděleny na menší volební okrsky a hlasy se dělí mezi volitele poměrně.

K vítězství potřebuje kandidát nadpoloviční většinu, tedy 270 volitelů. K získání tohoto počtu hlasů mu stačí zvítězit v 11 největších státech USA, patří sem například Kalifornie, Texas, New York nebo Florida.

Počet volitelů v jednotlivých státech USA:

Volitelé v jednotlivých státech USA.

Při volbě prezidenta USA může nastat paradox, že kandidát, který neměl nejvíce voličských hlasů, zvítězí. K tomu došlo dvakrát za posledních více než sto let. V roce 2000, kdy ve volbách zvítězil George Bush v poměru 271 volitelů pro a 266 proti, i když jeho protikandidát Albert Gore měl ve voličích podporu o půl milionu větší. Výhru mu zajistila těsná výhra na Floridě. Stejná situace se opakovala i v posledních volbách v roce 2016, kdy zvítězil Donald Trump v poměru 306 volitelů pro a 232 proti, zatímco jeho protikandidátka Hillary Clintonová měla skoro o dva miliony voličských hlasů více. Trump totiž získal velké státy, jako je například Texas, Florida nebo Ohio.

Pokud jeden kandidát nezíská nadpoloviční většinu, volí prezidenta Sněmovna reprezentantů a viceprezidenta zvolí Senát.

Kdy probíhá inaugurace

Inaugurace nově zvoleného prezidenta USA probíhá před budovou Kapitolu ve Washingtonu D.C. 20. ledna následujícího roku, kde složí slib a pronese inaugurační řeč. Pokud tento den vychází na neděli, posouvá se datum inaugurace na 21. ledna. Velmi podobné povinnosti čekají i na viceprezidenta, který v případě úmrtí prezidenta, odvolání nebo neschopnosti plnit mandát nastupuje na jeho místo.

Reklama

Související témata:

Doporučované