Hlavní obsah

Vyberou slovenského prezidenta Maďaři? Jak se volí na jihu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Místostarosta obce Kostolné Kračany Ladislav Gódány a farář Karel.

Reklama

Výsledek slovenských prezidentských voleb ovlivní hlasy odevzdané etnickými Maďary. Seznam Zprávy vyrazily na jih Slovenska tam, kde byl v kampani před druhým kolem Peter Pellegrini.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

/Od našich zvláštních zpravodajů/

„Osobně očekávám vítězství Pellegriniho, ale bude to velmi těsné,“ odhaduje Peter Mórocz, starosta Kostolných Kračan.

„Pokud to nebude Pellegrini, tak budou problémy. Vláda, parlament ani prezident nebudou spolupracovat,“ dodává kračanský místostarosta Ladislav Gódány. Za zády má přitom velký obraz s podobiznou papeže Jana Pavla II.

V horkou slovenskou volební sobotu spolu sedíme na radnici obce, ve které se přes 80 procent obyvatel hlásí k maďarské národnosti. I minerálka v kanceláři starosty je maďarská.

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Volební komise na obecním úřadě v Kostoľných Kračanech.

Podobně je to na celém jižním Slovensku, kde žije 420 tisíc Maďarů. V těsném volebním duelu mezi Peterem Pellegrinim a Ivanem Korčokem mohou být jejich hlasy velmi důležité.

Vesnic s názvem Kračany je kolem Dunajské Stredy celkem dvanáct. Moravské Kračany, Kráľovičove Kračany, Lesní nebo Kostolné. Právě Kostolné Kračany se jako jedna ze dvou zastřešujících obcí na chvilku dostaly před druhým kolem voleb do centra pozornosti.

V Kračanech, které leží 40 kilometrů jihovýchodně od Bratislavy, se totiž těsně po prvním kole voleb objevil prezidentský kandidát Peter Pellegrini.

„Předem říkám, že v případě mého zvolení budou vztahy Slovenska s Maďarskem a Viktorem Orbánem klidné, přátelské a budeme spolupracovat všude tam, kde sdílíme stejné názory a hodnoty,“ sliboval tu etnickým Maďarům Pellegrini. I slib dobrých vztahů s Orbánovým Maďarskem na místní podle starosty funguje.

Pellegrini si společně s ministrem investic a regionálního rozvoje Richardem Rašim do Kračan pozvali starosty hned ze tří okresů s početným maďarským obyvatelstvem.

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Účast v prvním kole voleb byla v Kračanech kolem 30 procent. Teď se očekává o něco vyšší.

O dva dny později vláda Roberta Fica dokonce slíbila pro jihoslovenské regiony dva miliony eur na svém výjezdním zasedání v Galantě. Pellegrini pak byl za etnickými Maďary i na úplném východě Slovenska a rozhovor s ním odvysílala i maďarská státní televize M1, kterou sledují i lidé v Kračanech.

Že by šlo o účelové akce před druhým kolem, si na kračanské radnici nepřipouštějí. „Plánovali to dopředu, dělají to i na východě. Je to dobrý nápad a starostové si toho velmi váží,“ říká starosta Mórocz.

„Tak se dělá politika,“ dodává k tomu jeho místostarosta. Ficova vláda podle něj dělá všechno pro to, aby byly regiony na vysoké úrovni.

Anketa

Kdo se podle vás stane novým prezidentem Slovenska?
Ivan Korčok
58,9 %
Peter Pellegrini
41,1 %
Celkem hlasovalo 11753 čtenářů.

Mezitím dostáváme kávu a zákusky.

Za maďarskými voliči ale před druhým kolem vyrazil i Pellegriniho protikandidát Ivan Korčok. Kromě cesty do Dunajské Stredy také vystoupil v maďarskojazyčných médiích a důrazně se ohrazoval proti tomu, že by byl nepřátelsky naladěný vůči Maďarům.

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Peter Pellegrini má v Kračanech billboard. Obci také před druhým kolem navštívil.

Oba prezidentští kandidáti sháněli podporu i mezi známými osobnostmi maďarské národnosti. Korčoka podpořil expremiér Ľudovít Ódor nebo herečka Vica Kerekes. Pellegriniho zase před druhým kolem podpořil neúspěšný kandidát z prvního kola Krisztián Forró a politici maďarské Aliance.

„Vyzývám každého, pro koho jsou důležité národní komunity, Maďaři, regiony a mír, aby podpořili pana Pellegriniho,“ prohlásil Forró.

Forró získal v prvním kole celkem 65 tisíc hlasů. Podle volebního modelu agentury Ipsos chce ale ve druhém kole hlasovat jen polovina Forróových voličů. U nich pak podle Ipsosu platí poměr 2 ku 1 ve prospěch Pellegriniho.

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Obce s obyvateli maďarské národnosti označují dvojjazyčné cedule.

Právě Forró vyhrál i v Kostolných Kračanech. V prvním kole tu dostal 40 procent hlasů. Následoval Pellegrini se 30 procenty a Korčok s 19.

U všech voličů maďarské národnosti je ale poměr mezi Korčokem a Pellegrinim fifty fifty. A to očekává starosta v Kračanech i místní kněz Karel, který se zastavil odvolit na obecním úřadě.

Sám nezastírá sympatie k Pellegrinimu, jehož označuje za „pronárodního“ kandidáta. Naopak Korčoka má za „globalistu“. „Někteří jsou tu proti Ficovi. Bude to těsné,“ myslí si.

Faráři se nelíbí ani Korčokovo heslo o sloužení lidem, ne politikům. „Co je to za blbost? Politik není člověk?“ ptá se duchovní, který v minulosti působil i na Moravě. To, že slovenština není jeho rodný jazyk, jde poznat hned.

Kněz kritizuje i to, že chce být Korčok jako prezident v opozici vůči Ficově vládě. „Udělal si na tom reklamu. Pokud bude dělat žabomyší válku, tak to nebude fungovat, bude to zbytečné napětí,“ dodává.

Před volební místností během chvílí potkáváme pár voličů. Všichni se hlásí k volbě Petera Pellegriniho. „Nechce poslat vojáky na Ukrajinu,“ říká svůj důvod volby Pellegriniho mladý pár.

„Je to sympatický člověk, nezúčastnil se žádné korupce,“ zdůvodňuje pak svou volbu místní senior.

Cestou z Kračan, které leží ve známé zemědělské oblasti na Žitném ostrově, míjíme i rozrůstající se průmyslovou zónu. Právě na tu je starosta pyšný.

Stojí na místě bývalé zpustlé vinice a zaměstnává na čtyři tisíce lidí. Do tří let jich má být dokonce osm tisíc. Pracovníci se do obce sjíždějí ze širokého okolí.

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Průmyslová zóna v Kračanech.

„Vyrábí se tu trezory, výtahy, součástky pro automobilový průmysl, je tu pekárenská výroba, logistika,“ vyjmenovává Peter Mórocz. I díky tomu se životní úroveň v obci zlepšila a nezaměstnanost klesla.

To, koho si místní zvolí za prezidenta, a jestli maďarské hlasy skutečně volby mohou rozhodnout, bude jasné nejspíš kolem půlnoci. Volební místnosti na Slovensku se zavírají ve 22 hodin.

Reklama

Doporučované