Hlavní obsah

Volební model: ANO 32 procent, Piráti 18, ODS 13

Foto: Michaela Rambousková, Seznam Zprávy

Oproti květnu si trojice nejsilnějších stran, tedy ANO, Piráti a ODS, výrazně nepohoršila ani nepolepšila.

Reklama

aktualizováno •

Na hraně vstupu do Sněmovny je podle nového průzkumu hned šest stran a hnutí.

Článek

ANO si v průzkumech veřejného mínění dál udržuje pozici suverénně nejsilnějšího uskupení na české politické scéně. Pokud by se nyní konaly volby, vyhrálo by je podle modelu agentury Kantar CZ hnutí Andreje Babiše se ziskem 32 procent hlasů.

Následují Piráti s 18 procenty, třetí občanské demokraty by volilo 13 procent dotázaných. Šest stran - STAN, KSČM, TOP 09, SPD, ČSSD a KDU-ČSL - se pohybuje kolem pětiprocentní hranice nutné pro vstup do Poslanecké sněmovny, přičemž lidovci by na poslanecká křesla nyní nedosáhli. Výsledky modelu pro Českou televizi dnes zazněly v pořadu Otázky Václava Moravce.

„Kolem pětiprocentní hranice se v rámci statistické chyby pohybuje šestice stran. Nejvýrazněji ztratila SPD, nejmenší šanci dostat se do Sněmovny má podle autorů modelu KDU-ČSL,“ uvedla ČT. Z dalších stran přisoudil volební model tři procenta Trikolóře, ostatní strany by dohromady získaly dvě procenta hlasů.

Oproti květnu si trojice nejsilnějších stran, tedy ANO, Piráti a ODS, výrazně nepohoršila ani nepolepšila. S odstupem se v intervalu 1,5 procentního bodu pohybuje na hranici pro vstup do Sněmovny šestice stran.

Reklama

Doporučované