Hlavní obsah

Volno nepomohlo. Za poslední týden přibylo téměř 16 tisíc nakažených

Za poslední zářijový týden přibylo nejvíce nakažených od začátku epidemie. A to i přesto, že byl díky státnímu svátku prodloužený víkend a méně se testovalo.

Reklama

Článek

Ani nižší počet testů nezabránil tomu, aby posledních sedm dní bylo rekordních, co se týče počtu nových případů nákazy koronavirem. Od 25. září laboratoře odhalily 15 905 nemocných, což je o téměř 1 700 více než v týdnu předchozím.

V pondělí 28. září přitom byl státní svátek, a tak se tři dny po sobě výrazně méně testovalo. Dočasně také mírně klesl poměr pozitivních testů, který však vzápětí opět vyskočil na necelých patnáct procent.

Sedmidenní průměr pozitivně testovaných je tak nyní na více než dvojnásobné hodnotě oproti červnu, kdy přitom probíhalo cílené testování v karvinských dolech OKD.

Rychlému šíření odpovídá i aktuální semafor Ministerstva zdravotnictví ukazující vývoj nákazy v České republice. Třetím stupněm pohotovosti totiž byly označeny kromě Prahy nově také další tři okresy.

Největším problémem by však nemusel být počet nakažených, ale hospitalizovaných. I zde čísla rostou. A i když se podíl hospitalizovaných z celkového počtu nakažených drží okolo hodnoty tří procent, s přibýváním pozitivně testovaných stoupá i zátěž pro zdravotnická zařízení.

Reklama

Související témata:

Doporučované