Hlavní obsah

Volný zdržuje trest za „flákanec“. Chtějí mě upálit a ukřižovat, stěžuje si

Foto: Michaela Rambousková, Seznam Zprávy

Nezařazený poslanec Lubomír Volný.

Reklama

aktualizováno •

Sněmovnímu výboru se znovu nepodařilo vyřešit „flákanec“ poslance Lubomíra Volného. Poslanec si stěžuje, že kolegové z výboru jsou podjatí, a jednání přirovnal k upalování čarodějnic.

Článek

Poslanci mandátového a imunitního výboru se již potřetí sešli k projednání potyčky nezařazeného poslance Lubomíra Volného, ke které došlo před dvěma týdny při jednání o prodloužení nouzového stavu.

Chtěli udělit definitivní trest za Volného verbální útoky na kolegy a také strkanici s poslanci ČSSD a ANO, k níž u předsednického pultíku došlo. Volný v něm kolegům vyhrožoval „flákancem“.

Jenže poslanec Volný si přivedl advokátku a prohlásil šestici poslanců, potažmo celý výbor za podjaté. Volnému vadí například prohlášení Petra Gazdíka (STAN), který už od začátku žádal nejpřísnější možné potrestání.

Poslanec uvedl, že kolegové chtějí za každou cenu „upálit Volného, upálit čaroděje“. Později dodal, že se ho kolegové pokoušejí „ukřižovat“.

Připomeňte si Volného flákanec.Video: psp.cz

„Protože jim nevyhovuje, že bych mohl mít přístup ke spravedlivému procesu a obhajobě před lidmi, kteří jsou nezávislí a nevyjadřovali dopředu své přesvědčení o tom, že jsem porušil předpisy,“ uvedl. Volný také rozporuje, že návrh na projednání pochází od předsedy Sněmovny Radka Vondráčka (ANO). Ten se podle Volného nemůže jeho chováním cítit uražen, protože v danou chvíli v místnosti nebyl.

O Volného námitkách musí rozhodnout organizační výbor Sněmovny. „Je to pouze obstrukční taktika. I kdybychom hovořili jinak, vždy si najde jinou věc. Tu ostudu, která je skandální, je třeba co nejrychleji uzavřít,“ uvedl člen výboru Marek Výborný (KDU-ČSL).

Všichni členové výboru usilují o to, aby se věc vyřešila co nejdříve. „Všichni chceme mít celou věc co nejdřív z krku. Byla to ostuda celé Poslanecké sněmovny a jakékoliv protahování nám jen zhoršuje pověst,“ uvedl poslanec Marek Benda (ODS).

Vystoupení bez roušky

Volný měl před výborem vypovídat už minulý týden, avšak jednání bylo přerušeno, protože si vyžádal přítomnost právní zástupkyně. Poslanci v úterý projednávají pouze potyčku, nikoliv fakt, že Volný ve Sněmovně vystupoval bez roušky. „Tento skutek je pokryt správním řízením a řeší to orgány činné ve správním řízení,“ řekl Grospič.

Velitel sněmovní ochranky podle něj dal také podnět policii na prošetření samotné potyčky. „Zmocnilo se toho Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 1 a předalo to k řešení policii. To ale nevylučuje disciplinární řízení ani náš postup,“ upřesnil Grospič.

Policie věc prověřuje jako trestný čin výtržnictví, za který hrozí až dva roky vězení. To je ale podle některých poslanců příliš přísné hodnocení. „Myslím, že se jedná pouze o urážku jak mezi poslanci, tak Poslanecké sněmovny jako celku, ale nemyslím si, že chování, které tam proběhlo, mělo intenzitu trestného činu,“ myslí si Benda. Volnému hrozí ve Sněmovně trest nejvyšší, a to pokuta ve výši jednoho platu.

Volný dorazil chvíli po půl jedenácté a vypovídal necelou hodinu. Upřesnil, že si hodlá vzít roušku, aby splnil přání předsedy výboru. Poslanec už dříve uvedl, že trest od výboru nepřijme a odvolá se k plénu Sněmovny.

Reklama

Související témata:

Doporučované