Hlavní obsah

Co předcházelo „flákanci“. Tři prostředníčky i panáky slivovice

Poslanec Lubomír Volný ve čtvrtek ve Sněmovně vyprovokoval bitku, do které se přímo u řečnického pultu zapojilo několik poslanců. Padly i vulgární výrazy.

Reklama

Článek

Bitka za předsednickým pultíkem v Poslanecké sněmovně.Video: psp.cz

Rvačku mezi poslanci sál Poslanecké sněmovny Parlamentu zažil poprvé. Různé menší či větší skandály se mu však nevyhnuly ani v minulosti. Přinášíme přehled největších ostud a kiksů, které se ve Sněmovně odehrály.

První prostředníček

Začátkem roku 2007 tehdejší předseda vlády Mirek Topolánek (ODS) pohoršil některé kolegy vztyčeným prostředníčkem směrem k opozičním lavicím. Později argumentoval, že to byl vzkaz jeho ministru financí Miroslavu Kalouskovi, že je jednička. Někdejšího komunistického poslance Vladimíra Koníčka se však gesto dotklo natolik, že se případem zabýval mandátový a imunitní výbor. Topolánek nakonec skončil jen pokáraný, pokutě unikl.

Druhý prostředníček

Podruhé se zdvižený prostředníček ve Sněmovně objevil v roce 2008, kdy ho směrem k Davidu Rathovi použil dnes již bývalý poslanec Miroslav Kalousek, tehdy v roli ministra financí. Kalousek tak reagoval na to, že ho Rath označil za choromyslného.

Zdvižený prostředníček Miroslava Kalouska.

Třetí prostředníček

Prostředníček na plénu Poslanecké sněmovny zvedal i její nynější předseda Radek Vondráček. Mířil prý na stranického kolegu Ladislava Oklešťka, a to ve chvíli, kdy ještě neprobíhalo jednání Poslanecké sněmovny. „Byla to reakce na jiné gesto mého kolegy a kamaráda a samozřejmě se jednalo o legraci,“ napsal Vondráček později na sociální sítě.

Tanec na stole

S Radkem Vondráčkem se pojí i další skandál - před dvěma lety vyšlo najevo, že v říjnu 2017 vyrazil po jednom ze sněmovních večírků s kolegy do jednacího sálu, kde jim přímo na pultíku zahrál na kytaru, což někdo z jeho kolegů i fotograficky zdokumentoval. V sále v té době probíhala rekonstrukce. Vondráček se za své vystoupení tehdy nestyděl. „Já se k tomu dokonce hrdě hlásím,“ řekl Seznam Zprávám.

Jan Hamáček není ve své kůži

V červnu 2015 Jan Hamáček (ČSSD) tehdy ještě jako předseda Poslanecké sněmovny řídil zasedání pléna v poněkud unaveném stavu. „Martin Ko-Kolovratník…“ nedařilo se Hamáčkovi vyslovit jméno kolegy poslance. Problémy s artikulací pokračovaly i poté. „Odpoledne, než jsem šel tu schůzi řídit, jsem se necítil úplně dobře. Dal jsem si dva panáky slivovice. Neuvědomil jsem si v tu chvíli, že jsem bral a beru léky na bolest v zádech. To k té únavě mohlo přispět,“ vysvětlil tehdy portálu iDnes.cz.

V noci pracuje jen někdo

Před deseti lety se někdejšímu poslanci ČSSD Jiřímu Krátkému nelíbilo, že by poslanci měli hlasovat i v nočních hodinách. „V noci pracují jen k***y a zloději. Já se ani k jedněm nepočítám,“ reagoval na to za řečnickým pultíkem.

Pojď ven!

Pro poslance Lubomíra Volného nebyla čtvrteční bitka s poslanci ČSSD první provokací vůči kolegům z vládní strany. Před dvěma lety vyzval poslance sociální demokracie Jana Birkeho, aby „šel ven“. Slovní přestřelka vznikla při debatě o vyhošťování cizinců. Volný, tehdy ještě jako člen SPD, vyčetl koaličním poslancům, že to byli oni, kdo vytvořil „prvního českého teroristu“, seniora Jaromíra Baldu.

Nazdar, tady Kalousek

V roce 2012 přečetl na jednání Sněmovny poslanec Věcí veřejných Petr Skokan svůj údajný telefonát s tehdejším ministrem financí Miroslavem Kalouskem. Telefonát prý Kalousek zahájil slovy „Nazdar, ty debile“ a pokračoval značným množstvím vulgárních výrazů.

Rozbitá lavice

Asi nejnásilnějším činem ve Sněmovně do čtvrtečního incidentu se vyznamenal Miroslav Sládek (Republikáni). Ve vzteku pěstí rozbil poslaneckou lavici.

Poslanec v poutech

V roce 2012 zažil sál Poslanecké sněmovny další primát, a to poslance v poutech. Stalo se tak na červnovém jednání, kdy poslanci rozhodovali o pokračování trestního stíhání svého tehdejšího kolegy Davida Ratha (ČSSD). Ratha, na kterého tehdy byla uvalena vazba poté, co ho policie dopadla se sedmi miliony v krabici, do sálu přivedli policisté, kteří byli po jeho boku po celou dobu jeho přítomnosti na jednání.

+7

Reklama

Doporučované