Hlavní obsah

Vondra chce do europarlamentu: Budu se podílet na záchraně Evropy, přílišná integrace však svazuje

Bývalý několikanásobný ministr, velvyslanec v USA a poradce Václava Havla Alexandr Vondra o své kandidatuře do europarlamentu.Video: Tomáš Vzorek, Seznam Zprávy

 

Reklama

Alexandr Vondra by po sedmi letech mimo vysokou politiku rád zamířil do europarlamentu. Coby kandidát ODS tam chce prosazovat střední cestu mezi úplnou integrací a snahami o opuštění EU.

Článek

„Jsem připraven pomoci ODS, aby neusnula na vavřínech, a podílet se na záchraně Evropy,“ míní bývalý několikanásobný ministr, velvyslanec v USA a poradce Václava Havla Alexandr Vondra. Po sedmi letech, které strávil výukou na vysokých školách a v čele litoměřické ODS, se chce vrátit do vysoké politiky. Na 15. místě kandiduje za ODS do Evropského parlamentu.

Ambicí strany by v evropských volbách podle Vondry mělo být porazit hnutí ANO, za úspěch by potom považoval zisk 4 až 5 mandátů. V současné době v Evropském parlamentu ODS zastupují Jan Zahradil a Evžen Tošenovský.

„My jsme součástí frakce Evropských konzervativců a reformistů a v těch dvou slovech se skrývá to podstatné. Konzervovat to, co je dobré a s čím jsou lidé spokojeni, a reformovat to, co je špatné,“ řekl Vondra.

Současný stav České republiky je podle něj do určité míry zásluhou členství v Evropské unii. „My jsme menší země ve středu Evropy, potřebujeme otevřenost, potřebujeme volné hranice, potřebujeme uplatňovat své zboží na evropském trhu,“ míní.

Zároveň však Vondra varuje před přílišnou integrací, na kterou Evropané podle něj nejsou připraveni a která se může stát svěrací kazajkou. „Na jedné straně je exit, na druhé straně eurohujerství,“ rozlišuje Vondra dva extrémy, mezi kterými chce strana nalézt zlatou střední cestu.

Česká republika by se podle něj neměla stávat součástí eurozóny, dokud neprojde zkušeností krize a jejích dopadů na Itálii a Řecko. Naopak Visegrádskou skupinu Vondra považuje za hlas velmi důležitého zdravého rozumu, která může po brexitu pomoci obnovit ztracenou rovnováhu v Evropě.

Reklama

Doporučované