Hlavní obsah

Vondráček: Prezident není nesvéprávný, podepsat se mohl. Mynář ale chyboval

Foto: Vojtěch Veškrna, Seznam Zprávy

Předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček.

Reklama

Končící šéf Sněmovny Radek Vondráček si stále stojí za tím, že nebylo jeho úkolem předem zjišťovat, v jakém zdravotním stavu je prezident. V rozhovoru pro Seznam Zprávy ale řekl, že mu to měl Vratislav Mynář předem říct.

Článek

Předseda Sněmovny Radek Vondráček trvá na tom, že prezident Miloš Zeman mohl ve čtvrtek 14. října podepsat dokument o svolání Sněmovny.

A to i přesto, že již den předem lékaři kancléře Vratislava Mynáře informovali, že prezident není schopen práce. Policie oznámila, že v souvislosti s těmito informacemi začala prošetřovat možné protiprávní jednání, ve kterém lze spatřovat znaky trestných činů proti republice.

„Nemocnice neřekla, že není schopen výkonu funkce. Nemocnice řekla, že není schopen vykonávat pracovní činnost, je na jednotce intenzivní péče, tudíž je v pracovní neschopnosti,“ tvrdí Vondráček.

Mynářovi ale kvůli tomu, že mu zdravotní stav prezidenta zatajil, volal. Kancléř mu sdělil, že to udělal na přání rodiny. „Měl mi to říct,“ říká Vondráček v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

Věděl jste, že Vratislav Mynář měl před vaší návštěvou v ÚVN informace o tom, že prezident není schopen práce?

Nevěděl, už jsem na to několikrát odpovídal.

Zjišťoval jste si předem, jestli je návštěva možná a v jakém je zdravotním stavu prezident?

Já jsme byl pozván prezidentem, abych ho navštívil. To buď souhlasíte, nebo nesouhlasíte. Všechno ostatní je věc té strany, která zve. To, co se mi snaží někdo podsouvat, že jsem měl snad volat a dopředu si zjišťovat, tak to nechodí. Když dostanete pozvání na návštěvu, tak nezjišťujete okolnosti, zda je tam v pořádku nájem. To je taková konstrukce, která vznikla, aby negovala tu schůzku. Schůzka byla především proto, že mě chtěl pan prezident vidět. Chtěl přede mnou podepsat a předat mi úkon svolání zasedání Poslanecké sněmovny, k čemuž došlo. To, že tam nebylo svolení ošetřujícího lékaře, jsem samozřejmě nevěděl a ani vědět nemohl.

Necítíte to tak, že vám Vratislav Mynář neřekl pravdu a informaci zamlčel?

Snad každý chápe, že to je závažná informace, kterou mi říct měl, se kterou měl pracovat. Těžko říct zpětně, jak bych se zachoval a zda bych na návštěvu i tak šel a byla by čistě přátelská. Nemocnice neříká nic jiného než to, že pan prezident je v pracovní neschopnosti, není schopen vykonávat pracovní činnosti. I lidé v pracovní neschopnosti mohou mít návštěvy.

Mluvil jste dnes s Vratislavem Mynářem? Vysvětlil vám to?

Už ráno jsem mu volal a on mi řekl, že na přání rodiny tyto skutečnosti nesděloval. Reakcí rodiny byla právě tisková konference, kde paní Ivana Zemanová požádala o vstřícnost, o klid, o možnost, aby manžel nabral sílu.

Vy jste toto vysvětlení vzal?

Já jsem ho pouze vyslechl. Já na to mám svůj osobní názor, že jsem to vědět měl.

Prezident dokument o svolání Sněmovny podepsal den poté, co měl Vratislav Mynář informaci od nemocnice, že prezident není schopen výkonu funkce. Přijde vám to v pořádku, že dokument podepsal?

Musím vás opravit a prosím, pište to dobře, je to důležité i pro občany. Nemocnice neřekla, že není schopen výkonu funkce. Nemocnice řekla, že není schopen vykonávat pracovní činnost, je na jednotce intenzivní péče, tudíž je v pracovní neschopnosti. Nikdo, kdo je na jednotce intenzivní péče, není schopen vykonávat pracovní činnost. Kategorie neschopnost výkonu funkce je kategorie úplně jiná.

Ale i podpis prezidenta je snad pracovní úkon, ne?

I člověk v pracovní neschopnosti je schopen provádět právní úkony, může činit právní jednání. Pan prezident není nesvéprávný.

Podpoří hnutí ANO v novém složení ve Sněmovně aktivaci článku 66 v listopadu?

My se o tom budeme bavit na poslaneckém klubu. Já tvrdím, že bychom se měli minimálně rozhodovat na základě aktuálních informací. Paní Zemanová řekla, že pan prezident potřebuje klid, nemocnice napsala, že predikce je krajně nejistá a nebude to v řádu týdnů. My ale budeme mít za sebou v době rozhodování tři nebo čtyři týdny a budeme požadovat aktuální informace.

Reklama

Doporučované