Hlavní obsah

Vondroušová vrací kraťas do módy a s parťačkami vzkazuje: O budoucnost tenisu se nebojte

Takhle mluvila Vondroušová o svém herním stylu v říjnovém rozhovoru pro Televizi Seznam.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

V první stovce žebříčku WTA je momentálně celkem šest českých tenistek. To, že se dvě z nich probojovaly do osmifinále Roland Garros, tak zřejmě nikoho příliš nepřekvapí. Při pohledu na ona dvě jména však už mírný údiv přijít může.

Článek

Aktuální česká jednička Karolína Plíšková vypadla na French Open ve třetím kole, Petra Kvitová se kvůli zranění odhlásila z druhého letošního grandslamu ještě před jeho začátkem. Česká vlajka ovšem i tak figurovala u dvou účastnic turnajového osmifinále. Postaraly se o to Kateřina Siniaková a Markéta Vondroušová. Prvně jmenovaná se s letošním ročníkem Roland Garros rozloučila až dnes, kdy v osmifinále podlehla Američance Madison Keysové 0:2 na sety. Na kurtu strávila třiadvacetiletá Češka hodinu a osmnáct minut a se světovou čtrnáctkou prohrála 2:6 a 4:6.

I tak ale z Paříže může odjet s pocitem dobře odvedené práce. Ve třetím kole smetla světovou jedničku a vítězku posledních dvou grandslamů Naomi Ósakaovou. Poprvé za 32 let se stalo, že deblová světová jednička porazila nejvýše postavenou tenistku ve dvouhře. Naposledy se po to povedlo na US Open v roce 1987 Martině Navrátilové, která porazila Steffi Grafovou. Vůbec poprvé v kariéře se navíc Kateřina Siniaková dostala do osmifinále singlu jednoho ze čtyř nejprestižnějších turnajů. Úspěch je to pro českou tenistku o to větší, že ji v průběhu sezony opustil trenér Ian Hughes, a v Paříží ji tak vedl její otec Dmitrij.

Proti precizně hrající Keysové ale Kateřině Siniakové tentokrát přece jen něco chybělo. Tenisoví experti zmiňují například absenci větší tenisové rozmanitosti. Široká škála úderů je naopak doménou druhé české tenistky, která se probojovala do druhého týdne antukového French Open. Markéta Vondroušová hraje z českých hráček jednoznačně nejrozmanitější tenis a i díky němu si v Paříži zahraje své vůbec první grandslamové čtvrtfinále kariéry. O talentu stále ještě devatenáctileté hráčky se ví dlouho, přesto způsob, jakým si zajistila účast mezi osmi nejlepšími tenistkami turnaje, udivuje. Vondroušová z pozice nenasazené hráčky neztratila v dosavadních čtyřech utkáních na francouzské antuce ani set. V osmifinále dovolila Anastasiji Sevastovové pouhé dvě hry.

Její pravou paži zdobí příznačný vytetovaný nápis „No rain, no flowers“. V devatenácti letech totiž Vondroušová vykvétá v tenisovou květinu, která může růst pořádně dlouho. Je to talent od přírody a z jejího pojetí tenisu vyzařuje lehkost a skutečný cit pro balon.

Foto: Profimedia.cz

Tetování Markéty Vondroušové.

Její o třináct let starší parťačka Barbora Strýcová o ní v průběhu Roland Garros prohlásila, že je jednoznačně největší talent českého tenisu. Martina Navrátilová po osmifinálovém vítězství Vondroušové uvedla, že miluje její kraťasy. Právě nečekané zkracování hry je klenotem jejího tenisového repertoáru.

O úspěších českého ženského tenisu v posledních deseti letech si mohou nechat zdát i mnohem větší tenisové velmoci. Svět obletěly opakované úspěchy fedcupového týmu, Karolína Plíšková s Petrou Kvitovou se usadily v nejlepší desítce světového žebříčku, Lucie Šafářová hrála v Paříži finále v roce 2015 a po boku Bethanie Mattekové-Sandsové zářila v deblu. V tuto chvíli je ale pro český tenis ještě důležitější příslib, že hůř rozhodně nebude. Kromě zmíněné dvojice Vondroušová–Siniaková o sobě dává čím dál více vědět také dvaadvacetiletá Karolína Muchová (73. na světě) a příslibem jsou rovněž výkony ještě o dva roky mladší Marie Bouzkové (118. na světě).

Vondroušová se v úterním čtvrtfinále utká s přemožitelkou Karolíny Plíškové Petrou Martićovou.

Chorvatka bude mít proti Vondroušové o motivaci postaráno. Semifinále grandslamu totiž ještě nikdy v kariéře nehrála a na antuce letos hraje ve velké formě. Postup mezi nejlepší čtyři hráčky pařížského turnaje by znamenal životní úspěch, který se už nemusí opakovat. Jejich vzájemný duel tedy slibuje dramatickou podívanou, protože také svěřenkyně Jana Hernycha a Jiřího Hřebce prožívá životní rok. Přesto bude favoritkou Chorvatka, která vyhrála všechny čtyři dosavadní vzájemné duely. Ať už dopadne úterní utkání jakkoliv, český ženský tenis se o budoucnost bát nemusí ani v další dekádě.

Reklama

Související témata:

Doporučované