Hlavní obsah

Vrah pražských taxikářů není jediný. Doživotí padlo v Česku už 47krát

Přehled doživotních trestů v Česku

 

Reklama

David Virgulák je za dobu samostatné České republiky třetím vrahem taxikářů, který dostal doživotní trest.

Článek

Za vraždy tří pražských taxikářů by si měl obžalovaný David Virgulák odpykat doživotní trest vězení. První taxikář zemřel v lednu 2014, další dva během jediné noci o čtyři měsíce později. Podle obžaloby vraždil Virgulák kvůli penězům. Pokaždé si v centru Prahy zastavil taxi a nechal se odvézt na odlehlé místo. Tam řidiče střelil do hlavy a okradl ho. Vozem se vždy vrátil zpátky do středu metropole a tam ho zaparkoval. Virgulák vinu odmítá. Rozsudek ještě není pravomocný a lze se proti němu odvolat.

Virgulák je třetím mužem, který byl v České republice odsouzen na doživotí za vraždu jednoho nebo více taxikářů. V srpnu 2010 dostal stejný trest Luboš Miko. Ten v srpnu 2009 zastřelil v pražských Kunraticích sedmdesátiletého taxikáře. Muže zblízka střelil do hlavy ukradeným revolverem a tělo hodil do rybníka. Jeho vůz následně zapálil. Před jeho dopadením spáchal další dva útoky. Po hromosvodu vyšplhal do bytu starší ženy, kde pátral po cennostech. Když se žena probudila, začal jí bezhlavě bodat, žena se po urputném boji ubránila. Další útok spáchal v chodovské večerce, kdy na Vietnamku vytáhl šedesáticentimetrovou mačetu. Ženu posekal na rukou a na hlavě, bez pomoci záchranářů by vykrvácela.

Doživotní trest za vraždu taxikáře si odpykává i tehdy pětadvacetiletý Martin Vlasák. Ten si v noci 15. května 1998 objednal v Hradci Králové taxi. Měl u sebe pistoli ČZ 75, nastoupil do auta a nechal se vozit po městě. Po padesátiletém muži za volantem chtěl, aby jel pomalu. Prý hledal příhodné místo, kde by taxikáře zastřelil a okradl. Tento taxikář si zřejmě zachránil život tím, že Vlasáka ve městě včas vysadil, protože se choval divně. Hned nato zastavil Vlasák osmadvacetiletého taxikáře a toho ranou do hlavy zastřelil, vzal mu auto a přejel k nedaleké čerpací stanici, kde kvůli částce 13 642 korun dvěma ranami do hlavy a krku zastřelil i šestačtyřicetiletého čerpadláře.

Martin Vlasák se stal opět „slavným“ na podzim roku 2000, kdy utekl z mírovské věznice jiný nebezpečný zločinec odsouzený na doživotí a nejznámnější český vězeň Jiří Kajínek. Všechny okolnosti útěku nejsou dodnes známy. Některé indicie naznačují, že nescházelo mnoho a krátký pobyt na svobodě si užil i Vlasák, který Kajínka v den útěku v cele navštívil.

V České republice bylo uděleno 47 doživotních trestů, a to vždy za vraždu jedné nebo více osob. Z toho pouze v třech případech ženám. Doživotně odsouzení vězni jsou umístěni ve věznicích Valdice, Mírov, Karviná, Opava a Horní Slavkov.

Foto: Archiv Věznice Valdice

Cela pro doživotně odsouzené vězně ve Valdicích

Nejbrutálnější vrazi odsouzení v České republice na doživotí

Rudolf Fian a Tomáš Křepela

Muži, kteří namíchali „smrtící koktejl", alkohol s životu nebezpečnou dávkou metanolu. Metanolová aféra si na konci roku 2012 vyžádala nejméně 50 obětí. Další desítky obětí byly hospitalizovány, mnoho z nich má doživotně poškozený mozek nebo zrak.

Romana Zienertová

S partnerem Jaroslavem měla dceru Romanu († 2 měsíce) a z předchozích vztahů děti Lukáše († 2 roky), Elišku († 4 roky) a Davida († 8 let). Třem mladším dětem nožem podřezala krk a zápěstí, nejstaršího Davida udusila polštářem. Po činu chtěla spáchat sebevraždu oběšením a podřezáním žil, ale díky rychlému příjezdu policejní hlídky, kterou zavolal její přítel, jí bylo v sebevraždě zabráněno.

Petr Zelenka

Bývalý nemocniční ošetřovatel z Jihlavy je odsouzený za 7 vražd a 10 pokusů o vraždu, které měl spáchat od května do září 2006 na ARO havlíčkobrodské nemocnice za pomoci podávání silných dávek heparinu pacientům v bezvědomí. V této souvislosti je znám jako „heparinový vrah“.

Jaroslav a Dana Stodolovi

V letech 2001 a 2002 zavraždili a oloupili 8 osob důchodového věku. Celkem se dopustili 17 závažných trestných činů, za které byli oba odsouzeni na doživotí. Jedná se o vrahy s nejvyšším počtem obětí v historii České republiky.

Ludvík Černý

Člen gangu orlických vrahů, což je název pro pět českých sériových vrahů, kteří v letech 1991 – 1993 zavraždili pět lidí, vesměs podnikatelů, za účelem peněžního zisku. Vrazi své oběti většinou ukrývali do sudů, do nichž nalili louh a shodili do Orlické přehrady. Autorem tohoto nápadu byl Vladimír Kuna. Černý byl vykonavatelem vražd.

Reklama

Související témata:

Doporučované