Hlavní obsah

Vraťte 1,16 miliardy ze zemědělských dotací, chce po Česku Brusel

Audit odhalil chyby v čerpání zemědělských dotací.

Reklama

Evropská komise požaduje vrátit stamiliony korun. České úřady špatně kontrolovaly, kdo peníze čerpá.

Článek

Česku hrozí, že bude vracet 1,16 miliardy korun vyplacených ze zemědělských dotací, uvedl server iRozhlas.cz.

Sankce jsou výsledkem auditu, který proběhl už v září 2017 a měl zkontrolovat, jak Česko dodržuje nově zavedený institut aktivního zemědělce. Ten měl zabránit tomu, aby dotace pobírali i podnikatelé, kteří v zemědělství ve skutečnosti nepodnikají.

Jako první závěr Brusel navrhoval vratku dokonce 7,5 miliardy korun, v průběhu dohadování tak došlo k výraznému snížení. „Je vidět, že argumenty České republiky byly opravdu silné, když se po prvním kole bilaterálního jednání podařilo sankci takto výrazně snížit,“ řekl serveru Marian Jurečka (KDU-ČSL), který byl v době auditu ministrem zemědělství.

České ministerstvo zemědělství, které má ohledně zmíněného institutu odlišný právní výklad, nesouhlasí ani s nově vyměřenou částkou a chce vyvolat smírčí řízení.

Česko se chce bránit i u soudu

„Je příležitost vysvětlit smírčímu orgánu, který je na Evropské komisi nezávislý, argumenty České republiky a ještě před vydáním rozhodnutí docílit snížení navrhované sankce,“ uvedl mluvčí ministerstva Vojtěch Bílý. Resort je podle něj připravený se v krajním případě bránit i u Evropského soudního dvora.

Evropská komise našla při čerpání zemědělských dotací i další chyby, a to když zkoumala možný střet zájmů českého premiéra Andreje Babiše. Tento audit jedou čeští úředníci řešit do Bruselu na konci ledna. Kvůli Babišovu střetu zájmů hrozí, že Česko bude muset vracet část zemědělských dotací vyplacených Agrofertu.

Reklama

Doporučované