Hlavní obsah

Exkluzivně na Seznamu: Závěry auditu o Babišovi v českém překladu

Foto: Profimedia.cz

Andrej Babiš tvrdí, že do Bruselu se nebude vracet ani koruna. Projděte si exkluzivní překlad závěrů unijních auditorů.

Reklama

Krok za krokem – jak mají české úřady napravit čerpání evropských miliard a také vyřešit střet zájmů českého premiéra.

Článek

Před dvěma týdny dorazila do Česka závěrečná auditní zpráva Evropské komise, která jednoznačně potvrdila, že český premiér Andrej Babiš je ve střetu zájmů. A stamiliony dotací, které dostal nebo má slíbené holding Agrofert, tak Unie platit nebude.

Podrobně v bezmála 240stránkovém dokumentu auditoři vyvracejí (a v menší míře přijímají) námitky českých úřadů proti předběžné zprávě z května letošního roku.

Seznam Zprávy nechaly celou závěrečnou zprávu přeložit u profesionálních překladatelů. Vzhledem k časové náročnosti převedení anglické verze do češtiny ji bude publikovat postupně. Nyní předkládáme to nejdůležitější: závěry, ke kterým auditoři dospěli. Tedy posledních 20 stran, na nichž jsou také konkrétní kroky, které mají české úřady podniknout.

+15

Pro správné pochopení přidáváme i závěry z předběžné zprávy, kterou jsme nechali na konci letošního jara také přeložit.

+5

Jeden ze základních požadavků, které mají české úřady naplnit do dvou měsíců, je oznámit „všechny kroky, které budou učiněny či navrženy v souvislosti s nesouladem pana Babiše s těmito ustanoveními“. Zmíněnými ustanoveními jsou předpisy, které řeší střet zájmů.

Podle auditorů totiž Andrej Babiš svůj střet zájmů rozhodně nevyřešil vložením Agrofertu a dalších společností do svěřenských fondů.

Podle názoru auditorů je nadále může napřímo ovládat. Dokládají to například na faktu, že klíčovým člověkem při správě fondů je manželka českého premiéra Monika Babišová.

V rozsáhlém dokumentu ovšem nezůstávají auditoři jen u rodinných vazeb. Vysvětlují, že podle jejich analýzy byly fondy založeny protiprávně. Neboli že se svých firem Andrej Babiš nikdy doopravdy nezbavil.

Obojí znamená, že Agrofert nemá nárok na jakoukoliv podporu z veřejných peněz, což by pro holding znamenalo ztrátu až čtyř miliard ročně nejen na evropských dotacích, ale také třeba na veřejných zakázkách.

Firma jakákoliv pochybení dlouhodobě odmítá a vyjádření auditorů hodlá podrobit pečlivému zkoumání. Hrozí proto také, že se obrátí na soudy.

Z hlediska Evropské komise je ale v podstatě vyřešeno. Zpráva je definitivní a jediné, o čem se nyní bude jednat, jsou výše takzvaných korekcí neboli „pokut“ za špatné rozdělování fondů. Tam může ještě Česká republika dopad premiérova střetu zájmů, který by nyní skončil na bedrech daňových poplatníků, zmírnit.

Reklama

Doporučované