Hlavní obsah

Vražedkyni ze Smíchova léčí provizorní lékař. A úřady neví, co s ní

Michelle Sudků u soudu.Video: Hanuš Hanslík

 

Reklama

Vězeňská služba oficiálně sdělila soudu, že není schopna naplnit rozsudek nad ženou odsouzenou na 30 let.

Článek

Městský soud v Praze řeší naprosto mimořádnou a velmi neobvyklou situaci. Vězeňská služba ho oficiálně informovala, že není schopna beze zbytku vykonat rozsudek, který v březnu soud vynesl nad vražedkyní z nákupního centra v Praze na Smíchově.

Součástí rozsudku bylo kromě výše trestu i to, že vražedkyně Michelle Sudků - odsouzená na 30 let - musí už v rámci výkonu trestu podstoupit ústavní psychiatrické a sexuologické léčení.

A v tom je problém. Pro sexuologickou léčbu žen totiž nemají vězeňská zdravotnická zařízení akreditaci.

Že by Vězeňská služba nebyla schopna vykonat nějaký soudem uložený rozsudek, to se běžně nestává. Ani u soudu, ani ve vedení věznic něco podobného nepamatují.

Video: Co se dělo u procesu s Michelle Sudků

Soud s Michelle Sudků - rozhodnutí.Video: Hanuš Hanslík

Michelle Sudků loni v létě zavraždila náhodnou zákaznici v centru Nový Smíchov. Jen dva týdny předtím přitom s vražednými úmysly napadla jinou ženu v kavárně na pražském Újezdě.

Protože se Sudků vzdala odvolání, sedí už nyní ve věznici v Opavě. Místo ústavní péče, kterou požaduje rozsudek, ji zatím Vězeňská služba poskytuje péči ambulantní. To znamená, že za vražedkyní do věznice dochází civilní lékař.

Vězeňská služba proto zaslala městskému soudu dopis, ve kterém žádá o stanovisko, jak situaci vyřešit.

Předseda trestního senátu, který Sudků poslal do vězení, nyní věc konzultuje s dalšími orgány.

V souvislosti s případem Michelle Sudků jsou stíháni i dva policisté, kteří loni zasahovali v kavárně u prvního útoku pozdější vražedkyně. Místo aby agresorku zadrželi a zahájili úkony trestního řízení, nechali ji jen odvézt sanitkou do Bohnic.

Kdyby se zachovali jinak, mohli pozdější vraždě v obchodním centru předejít. Policisté by kvůli tomu měli v polovině června předstoupit před soud.

Reklama

Související témata:

Doporučované