Hlavní obsah

Vrba ke smlouvě a Dočkalovi: Bylo to hektické, nikdo nemá místo jisté

Foto: AC Sparta Praha

Pavel Vrba ve Spartě podepíše smlouvu na rok a půl.

Reklama

Nový trenér Sparty Pavel Vrba na tiskové konferenci přiznal, že jednání o jeho novém působišti bylo hektické. Mluvil i o roli Bořka Dočkala a využití mladých hráčů. Smlouvu podepíše na rok a půl. Posily v zimě asi už nehrozí.

Článek

Sedmapadesátiletý trenér Pavel Vrba, který dříve vedl třeba Viktorii Plzeň nebo českou reprezentaci, se poprvé představil před novináři jako trenér pražské Sparty. Hned na úvod tak došlo na otázku, jak jednání o jeho příchodu na Letnou probíhala. „Jednání bylo záležitostí hodin. Sešli jsme se, domluvili a dnes jsem vedl první trénink,“ odpověděl Pavel Vrba.

Sportovní ředitel letenských Tomáš Rosický byl ještě o něco sdílnější. „Jednání proběhlo hekticky. Poprvé jsme s Pavlem Vrbou byli v kontaktu v úterý. Ve středu odpoledne se rozhodlo, že nový trenér bude právě on, za což jsem rád. Pavel Vrba ví, jak vyhrát - a my vyhrávat chceme. Změna trenéra přišla, protože náš herní projev měl negativní tendenci. Bylo to složité. Kouč Kotal odvedl dobrou práci a byl úspěšný se Spartou. Negativní trend jsme ale nemohli ignorovat. Chceme ale navázat na to, co budujeme. Co se týče herního systému, tak pro mě jsou důležité principy hry a to, jak se Sparta bude prezentovat.“ řekl na tiskové konferenci Tomáš Rosický.

Rosický zároveň dodal, že Vrbu chtěl do pozice hlavního kouče A týmu Sparty právě on, v zákulisí se přitom hovořilo o tom, že jeho angažování moc nakloněný být neměl. „Přišel jsem za majitelem s návrhem, že by novým trenérem měl být Pavel Vrba, v čemž mi bylo vyhověno,“ přiblížil Rosický.

Debata o postu nového kouče se s hráči nevedla. Pavel Vrba by na Letné měl podepsat smlouvu do konce příští sezony. „Trenér Vrba by měl podepsat smlouvu na rok a půl. S hráči rozhodně nekomunikuji o tom, kdo by měl být jejich novým trenérem,“ prohlásil Rosický.

Posílení ještě v aktuálním přestupovém období na Letné ani po příchodu nového kouče moc téma není. „Na klub netlačím. Já osobně žádný požadavek neměl, že bych přišel a chtěl bych podepsat pět konkrétních hráčů. Co se přestupů týče, zaměříme se spíše na letní termín. Aktuálně by nějaké posílení bylo vhodné jen v momentě, kdy bychom byli všichni přesvědčení, že nám daný hráč může okamžitě pomoct,“ řekl Vrba na tiskové konferenci.

Podobná slova volil i sportovní ředitel Tomáš Rosický. „Máme nyní v kádru pětadvacet fotbalistů a určité strategické nastavení. Posila by musela být hráč, který půjde okamžitě do základní sestavy a hned nám pomůže. Nejsme, i kvůli covidu a dalším věcem, v situaci, kdy bychom za hráče dali 2,5 milionu eur,“ odpověděl na dotaz Rosický.

Trenér Vrba si tak bude nejspíše muset poradit jen s hráči, které má aktuálně k dispozici. Velkým tématem tak bude například využití kapitána Dočkala. „Bořek je pro tým důležitý. Ve Spartě ale nikdo nemá takové místo, aby se řeklo, že bude vždy stoprocentně hrát. Mluvili jsme spolu, ví, co chci. Věřím, že bude pro mužstvo stále důležitý,“ řekl Pavel Vrba.

Další otázkou je využití mladých hráčů, kterých je v A týmu Sparty hodně. Otázka tak byla jasná, budou Hložek, Karabec nebo Vitík dál dostávat prostor i za trenéra Vrby, který historicky s mladíky až tolik pracovat zvyklý nebyl? „Trenér ví, do jakého nastavení přichází. Je to jeden z bodů, jak chceme pracovat. V minulosti si myslím, že nebyl v klubu, kde by se až tak s mladými hráči pracovalo, kde byli až tak kvalitní. My chceme šanci mladým dávat, ale mládí není zásluha. Budou hrát, pokud si to zaslouží,“ vysvětlit Rosický.

Několik slov padlo i o formě úhlavního nepřítele z opačného břehu Vltavy, Slavii. „Uznávám, že Slavia je v mimořádné formě, kterou už prokazuje několik let, není to jen náhoda. Dostala se k tomu určitou cestou. Sklízí ovoce za to, že před pár lety byla trpělivá. Má kádr i trenéra, který je úspěšný, a tak mají výsledky. Slavia v posledních letech dominuje, ale nikdy není dobré, když v lize dominuje jen jedno mužstvo,“ prohlásil nový sparťanský kouč.

Reklama

Doporučované