Hlavní obsah

Glosář: Vrba se divil klubu, co střídá kouče jako ponožky. Teď Spartu vzal

Foto: Profimedia.cz

Pavel Vrba, po léta protivník, nutno říct, že respektovaný protivník pražské Sparty. Od středečního večera její nový trenér.

Reklama

Na pozici svého trenéra angažovala Sparta významnou osobnost českého fotbalu posledních let Pavla Vrbu. Speciální vydání svého glosáře k tomu sepsal Luděk Mádl, fotbalový expert Seznam Zpráv.

Článek

Daniel Křetínský, majitel Sparty, už se teď s novináři setkává zřídka, spíše vůbec. Nicméně v dobách, kdy se to ještě stávalo, dostával často logickou otázku, proč se Viktoria Plzeň začala v konečných tabulkách jednotlivých ligových ročníků ocitat právě před Spartou. A třetí nejbohatší Čech při takových příležitostech nikdy neopomněl zdůraznit, že základním stavebním kamenem mocného sportovního rozvoje západočeského klubu byla nade vši pochybnost odborná erudice a práce trenéra Pavla Vrby.

Křetínského úcta a respekt vůči tomuto fotbalovému expertovi a rodákovi z Přerova je tedy dlouhodobá. A mnohé by tedy napadlo, že bylo jen otázkou času, kdy se Vrba objeví na Letné. Přesto mnohé, včetně mne, přiznávám, do jisté míry překvapilo, že se tak právě nyní opravdu stalo.

Záhy vysvětlím proč. Jen si teď v rychlosti zrekapitulujme, co vlastně víme.

K akci Změna se sparťanské vedení rozhoupalo po sobotní porážce od Bohemians. Tou vyvrcholila série velmi nepřesvědčivých lednových výkonů týmu, které předtím alespoň částečně maskovaly leckdy trochu šťastně uhrané výsledky.

Nebyl to první záchvěv nespokojenosti s trenérem Václavem Kotalem. Jarní pochyby však odvála červnová vítězná série a také zisk MOL Cupu, první sparťanské trofeje po šestileté pauze. Díky příznivé shodě okolností posunul Spartu právě triumf v domácím poháru dokonce až do základní skupiny Evropské ligy.

V ní nestačila na Lille a AC Milán, což byl prostě fakt, byť opět trochu maskovaný chybami rozhodčích v neprospěch Sparty. Šest bodů ve skupině uhrála Sparta s Celtikem Glasgow, což je jistě úspěch. Byť se Celtic prezentoval poněkud dřevním fotbalem. A kdo vidí věci v souvislostech, všimne si, že teď ve skotské lize ztrácí na Rangers propastných 23 bodů.

Už na podzim se měly objevit první projevy nespokojenosti starších hráčů vůči trenéru Kotalovi. Ve hře měla zaznít výtka, že jeho tréninky tým nikam neposouvají. Vnitřní rozpory přetrvaly zimu a v lednu vyhřezly zcela na povrch, zejména po teatrálních vystoupeních kapitána Bořka Dočkala, který coby naštvaný náhradník odmítl v utkání s Mladou Boleslaví kapitánskou pásku a po zápase zmizel do kabiny snad i v rychlejším tempu, než jaké za poslední roky předvedl při hře na trávníku.

A tak Václav Kotal neoslavil na lavičce Sparty ani roční jubileum. Dozvěděl se, že u A-týmu Sparty končí i se svým asistentem Michalem Šmardou. Zároveň padla slova, že pokud by chtěl ve Spartě nadále působit u některého z jiných jejích týmů, má na Letné (a na Strahově) vždycky dveře otevřené.

Jednání o jeho náhradě probíhala prý všehovšudy zhruba 30 hodin. Ve hře byli reálně dva kandidáti, a to Pavel Vrba a Michal Bílek. Načež po dvacáté hodině ve středu večer oznámila Sparta oficiálně angažování Pavla Vrby.

Dnes by měl řídit první tréninkovou jednotku, v neděli povede tým do utkání v Olomouci. Přivede si svého asistenta Zdeňka Bečku plus ještě jednoho spolupracovníka. Spekuluje se o trenérovi gólmanů Martinu Ticháčkovi, ale potvrzena tato zvěst ještě nebyla. Nedojde tedy ke stramaccionovskému efektu, kdy si italský kouč přivedl s sebou celý rozsáhlý, košatý ansámbl dle vlastního výběru.

Není dosud známo, na jak dlouho Vrba podepsal (či dnes podepíše) ve Spartě kontrakt. Insideři se shodnou, že lze očekávat „last minute“ posily a zároveň i odchody z kádru. Měnit dres lze nyní v Česku do pondělí 8. února, kdy se zabouchne takzvané přestupové okno.

Cíle lze asi odtušit. V této sezoně udržet druhé místo, vyhrát pohár a v sezonách dalších se pokusit předstihnout v domácí konkurenci Slavii a zakotvit se pevněji v pohárové Evropě.

To je prostředí, které Pavel Vrba dobře zná, Viktorii Plzeň přivedl třikrát do Ligy mistrů. Úspěšný byl i v Evropské lize. Sparta naopak na této půdě v posledních letech výrazně vyklidila pozice a jistě to chce napravit.

V pondělním glosáři jsem napsal, že by byl Pavel Vrba tak trochu blázen, kdyby teď nabídku Sparty akceptoval. Co mě k tomu vedlo? Několik důvodů. Zaprvé momentální rozklíženost Sparty. V tomto odhadu vstupuje Pavel Vrba tak trochu na minové pole. Nehledě na to, že vám každý trenér řekne, že je nesrovnatelně komfortnější nastupovat na nové působiště v zimní či ještě lépe letní pauze, kdy si nový kouč může k obrazu svému uzpůsobit přípravu i soupisku.

Václav Kotal si s rebelantským a zároveň na hřišti pomalým a nepříliš pracovitým filigránským technikem Bořkem Dočkalem nevěděl příliš rady, téma Dočkal bude nyní logicky muset řešit i Pavel Vrba. Kdysi v Plzni vymyslel geniální systém, v němž zužitkoval přednosti a potlačil slabiny Pavla Horvátha. Experti ale poukazují na to, že od té doby už fotbal zase trochu pokročil. A fotbalisté-chodci v něm mají stále méně a méně místa. Jestli Vrba s Dočkalem nějak sladí noty, to bude důležitá otázka příštích dnů a týdnů. Rozproudí se ještě uvnitř Dočkalova těla i mysli nová míza, nebo snad pomalu začne kormidlovat svou aktivní hráčskou kariéru k důstojnému závěru? Nechme se překvapit.

Koho si Pavel Vrba bude přát jako zmíněné „last minute“ posily, je dosud tajemstvím. Obecně se jeví, že je Sparta slabší na pozici levého obránce. A že jí výrazně scházejí dynamické typy hráčů.

Do jaké míry bude Vrba nakloněn „obehrávání“ hráčů ve věku 17–18 let, je také otázkou. Ve svých předchozích působištích nic takového nepraktikoval, spoléhal vždy na zkušené, hrál čistě na výsledek, nikoli na nějaké rozvojové programy.

Spojení Sparty a Vrby je relativně překvapivé i z toho důvodu, že trenér prostě a jednoduše po léta stával na dosti znepřáteleném břehu. Tak znepřáteleném, že Sparta v roce 2012 chtěla v poločase utkání v Plzni ze střetnutí odstoupit a na protest proti výkonu sudího Matějka odjet ze stadionu. Následovala akce s takzvanou Křetínského taškou a nejprve tak trochu anonymizovaná, posléze před disciplinárkou konkretizovaná obvinění od majitele Sparty, že Viktoria Plzeň prostřednictvím Romana Berbra a jeho manželky Dagmar Damkové, řídící tehdy komisi rozhodčích, manipuluje sudími ve svůj prospěch.

Opravdu vyhrocená atmosféra mezi oběma kluby se přenášela i do osobní roviny, averze mezi sparťanským a plzeňským „živlem“ se projevovala nejen mezi funkcionáři, ale i trenéry a hráči. A samozřejmě mezi fanoušky. Asi nejsilnější antagonismus sparťanských ochozů se vázal k obránci Davidu Limberskému, ale ani s ředitelem Adolfem Šádkem či trenérem Pavlem Vrbou by asi sparťanští fanoušci na pivo rádi nešli.

Čas sice leccos otupil a do role úhlavního sparťanského protivníka se vrátil tradiční rival jménem Slavia, nicméně z angažování Pavla Vrby na letenskou lavičku nejsou ani teď leckteří příznivci Sparty úplně nadšení, tedy alespoň soudě dle ohlasů na sociálních sítích, kde se dokonce v nadsázce objevily příspěvky o ničení permanentek.

Dlužno dodat, že ty jsou teď v covidové době tak nějak stejně k ničemu. Diváci se do hledišť nedostanou. A tak se Pavel Vrba alespoň nemusí starat o to, jak ho přivítají příznivci na stadionu. No a co si budeme povídat, na svou stranu je dostane, když bude s týmem vyhrávat a předvádět atraktivní fotbal. Zní to jednoduše, provedení může být pochopitelně složitější, ale to už je na něm.

Ale pak je tu poslední a nejzásadnější důvod, proč mě trochu překvapilo, že Pavel Vrba do Sparty vkročil. A sice jeho vlastní slova, kdy opakovaně zdůrazňoval, že při volbě dalšího angažmá je pro něj důležité, zda je v daném prostředí vidět koncepční práce.

Když se nedávno ocitl v pořadu TIKI-TAKA, pustil si v tomto ohledu doslova pusu na špacír: „Mám jeden tým na jazyku. ale nechci ho jmenovat. Ve dvou letech vyměnil osm nebo sedm trenérů, ale management je furt stejnej. Tak já tomu moc nerozumím, ale kdo se spletl v těch sedmi trenérech? Dobře, může se splést v jednom, možná ve dvou. Samozřejmě, majitel chce výsledky, dává do toho svoje peníze. Ale aby se někdo za dva roky spletl sedmkrát? Tak to možná bude chyba někde jinde než v tom trenérovi.“

Asi není těžké odtušit, že Vrba tepal pražskou Spartu, ve které se v letech 2017–19 protočila dvojice Požár + Holoubek, pak Petr Rada, Andrea Stramaccioni, Pavel Hapal, Zdeněk Ščasný, Michal Horňák a Václav Jílek. Toho pak loni v únoru vystřídal Václav Kotal.

A teď si tedy na tento „orloj“, kde se trenéři v takto rychlém sledu protáčejí, nasedl i sám kritik Vrba. Moje babička byla tak trochu od rány, takže by asi neměla problém Pavlu Vrbovi sdělit, že si možná tak trochu nevidí do huby, když teď vlastně popřel sám sebe a slova, kterými se ještě nedávno hlasitě oháněl.

Takřka za bernou minci můžeme vzít předpoklad, že Pavlu Vrbovi Sparta naslibovala, že teď už se domluvené koncepce bude držet pevně. Nicméně právě provedený exkurz do sparťanské historie poukazuje na to, že slova se s činy leckdy míjejí.

Jak bude fungovat Vrbova spolupráce se sparťanským prostředím, záleží nejen na Pavlu Vrbovi, ale i na Tomáši Rosickém, s nímž si zejména po Euru 2016 úplně nepadali do náručí. A také na vztahu s majitelem klubu Danielem Křetínským.

Právě jeho ingerence do trenérského řemesla se staly pověstnými a mnozí je považují za významnou součást dlouhodobého sparťanského problému. Mnozí se naopak dušují, že Křetínský už tyhle svoje touhy významně utlumil. U Pavla Vrby je tu navíc předpoklad, že coby silnější osobnost než řada jeho předchůdců by měl být vůči potenciálním tlakům, třeba vůči sestavám nadiktovaným v esemeskách, odolnější.

I když ani Vrba není v tomto ohledu zcela nezdolným skalním masivem. Spekuluje se například o tom, že část nominace na Euro 2016 mu proti jeho vůli vnutil tehdejší svazový předseda Miroslav Pelta. A vinou toho se pak jejich vztahy výrazně poškodily.

Ať už tak, či onak, Pavel Vrba si je všech těchto nástrah jistě velmi dobře vědom. Přesto se rozhodl, že se do sparťanského dobrodružství pustí. Jestli to byl nápad bláznivý, nebo zda to bude právě on, kdo rozetne bludný kruh, ve kterém se Sparta už léta motá, na to odpovědí příští dny, týdny, měsíce či snad roky.

S nejúspěšnějším českým trenérem současnosti, nyní slávistou Jindřichem Trpišovským, se Sparta svého času na spolupráci nedomluvila. Teď sáhla po muži, kterému patřila éra předchozí. Nové spojení Pavla Vrby a pražské Sparty nabízí tisíce hádanek a bude každopádně atraktivní zábavou vyhlížet jejich odpovědi.

Fortuna liga získává nové kouzlo a šmrnc. Pavel Vrba se vrací v nové roli, tentokrát jako kouč Sparty. O sledovanost přenosu z Olomouce má O2 TV v neděli v 18:30 bezpochyby postaráno.

Další pikanterie kolem angažmá Pavla Vrby se dozvíte v dnešním odpoledním newsletteru Notičky Luďka Mádla. Pokud se tedy k jeho odebírání do své e-mailové schránky právě zde dnes do 14 hodin správně a včas zaregistrujete.

Kdo je to Pavel Vrba

Začátky. Jako fotbalový obránce úplně neexceloval, jako trenér ano. Začínal u mládeže Baníku Ostrava. Pak se prosadil na Slovensku, kde se Žilinou vyhrál ligovou soutěž.

Plzeňský zázrak. V roce 2008 přichází do Viktorie Plzeň. A z hráčů, zhusta odložených pražskou Spartou, staví tým, který se stává nejlepším v zemi a fanoušky bere za srdce i atraktivní útočnou hrou. Po prvním titulu přichází postup do Ligy mistrů a týmu s Václavem Pilařem, Pavlem Horváthem či Petrem Jiráčkem se dostává pochvaly i od Pepa Guardioly.

Pohárová Evropa. Ligu mistrů hraje Pavel Vrba s Plzní celkem třikrát. Získá s Viktorií také tři mistrovské tituly.

Národní tým. V prosinci 2013 se stává trenérem české reprezentace. Dovede tým po úspěšné kvalifikaci na Euro 2016, kde se ovšem v těžké skupině neprosadí.

Zahraniční zkušenosti. V uplynulých letech působil Pavel Vrba i v ruské lize, kde vedl Anži Machačkalu. V Bulharsku pak přivedl k mistrovskému titulu Ludogorec Razgrad. Útok na Ligu mistrů se tu však nezdařil a ani účast v Evropské lize majitele klubu neobměkčila. Po třech měsících bez práce se nyní Pavel Vrba objevil na nové štaci, když převzal pražskou Spartu.

Reklama

Doporučované