Hlavní obsah

Vrchlabí opravuje nákladem 35 mil. Kč hlavní ulici přes centrum města,

Foto: Seznam Zprávy

„Ilustrační foto.“

Reklama

Dvanáctitisícové Vrchlabí na Trutnovsku od července opravuje Krkonošskou ulici vedoucí přes centrální náměstí T. G. Masaryka.

Článek

Stavba za 35 milionů korun by měla být hotová na přelomu listopadu a prosince. Chodci by se po opravě ulice měli v centru města cítit bezpečněji, doprava by měla v centru města zpomalit. ČTK to řekl starosta Jan Sobotka (ZVON).

Město již v roce 2013 opravilo jižní část Krkonošské ulice nákladem 24 milionů korun. O pět let později navázalo investicí přes 40 milionů korun do rekonstrukce a nového uspořádání náměstí Míru, které na Krkonošskou ulici na jejím severním konci navazuje. Po dokončení nynější opravy povede přes centrum Vrchlabí téměř 800 metrů opravené hlavní tepny města.

Stavbaři z firmy M-Silnice v Krkonošské ulici zúží silnici, která dostane nový povrch, jiné bude parkování v zálivech podél silnice. V místě náměstí bude silnice vyvýšená, nájezdy budou přes zpomalovací retardéry. Nové budou chodníky, přechody pro chodce, odvodnění, veřejné osvětlení, kanalizace a vodovod s částí přípojek. Součástí stavby jsou přeložky elektrických sítí a plynovodu. Ulice dostane doplněný mobiliář, počítá se i s úpravami vegetace.

V celé Krkonošské ulici bude po rekonstrukci rychlost jízdy sjednocena na 30 kilometrů v hodině, zatímco dosud v lokalitě náměstí byla rychlost 50 kilometrů v hodině. „Při rekonstrukce také posílíme dobíjecí stanici pro elektromobily,“ řekl starosta.

Oprava Krkonošské ulice je rozdělena na dvě části. Nyní stavbaři pracují mezi křižovatkou Krkonošské ulice s ulicí Svatopluka Čecha a hotelem Labuť na Masarykově náměstí. Následně dokončí zbylou část. „Chtěli jsme, aby náměstí T. G. Masaryka bylo po celou dobu rekonstrukce vždy z jedné strany pro osobní dopravu přístupné,“ řekl starosta. Parkování na náměstí je nyní možné nejvýše dvě hodiny. Pro pěší je přístup do centra krkonošského města bez omezení.

Současnou hlavní investicí města je na jaře zahájená stavba krytého bazénu za 188 milionů korun bez DPH. Stavbaři ze společnosti Metrostav DIZ by měli dílo postavit do konce října roku 2022. Bazén, o jehož stavbě se v podkrkonošském městě mluvilo skoro 40 let, vyroste na okraji Vrchlabí ve sportovně-rekreačním areálu Vejsplachy.

Reklama

Doporučované