Hlavní obsah

Vrchní soud zrušil osvobození Rathova poradce. A připustil použití odposlechů

Obžalovaní se podle výsledků policejního vyšetřování podíleli na zhotovování a dodávání fiktivních faktur.Video: Hanuš Hanslík

 

Reklama

Použití policejních odposlechů je citlivá záležitost, která provází mnoho velkých kauz v České republice. Vrchní soud se nyní vrátil k jedné z těch nejsledovanějších. Případ je spojen i s bývalým středočeským hejtmanem Davidem Rathem.

Článek

Odvolací vrchní soud zrušil osvobozující verdikt nad Filipem Bušinou, kdysi vlivným poradcem středočeského hejtmana Davida Ratha.

Bušina je obžalován v kauze rozsáhlých daňových úniků a spolu s ním dalších 13 lidí. Osm z nich bylo už před třemi lety u krajského soudu odsouzeno a těm odvolací senát tresty potvrdil.

Verdikty nad těmi, co byli u první instance osvobozeni – Bušina patří mezi ně – odvolací soud zrušil a vyhověl tak odvolání podanému státní zástupkyní.

Rozhodnutí vrchního soudu je klíčové i proto, že verdikt připustil u soudního jednání policejní odposlechy, které krajský soud předtím označil za nezákonné. Odposlechy mohou nyní přinést nové důkazy.

Vrchní soud v Praze odvolání v jedné z největších kauz daňových úniků zvažoval celé čtyři dny. Případ, ve kterém jde o více než půl miliardy korun, je velmi sledovaný – protože v něm figuruje zmíněný Rathův poradce.

Obžalovaní se podle výsledků policejního vyšetřování podíleli na zhotovování a dodávání fiktivních faktur, kterými oklamali finanční úřady. Měli fakturovat peníze za ve skutečnosti neprovedené služby, tím vytvářet neexistující náklady a umožnit daňové úniky v celkové hodnotě šest set milionů korun.

Krajský soud před třemi lety konstatoval, že nemohl proti obžalovaným použít odposlechy telefonních hovorů. Kvůli judikatuře Nejvyššího soudu je považoval za nezákonné a u soudu vůbec nezazněly. Ani soudci si je neposlechli, aby nebyli důkazy považovanými za nezákonné nijak ovlivněni. Jak závažné důkazy mohou odposlechy obsahovat, tedy není jasné.

Soud tak v tomto případě řešil podobný problém jako v kauze Davida Ratha, kde také původně měl podle rozhodnutí Vrchního soudu v Praze považovat odposlechy telefonních hovorů za nezákonné. Advokáti shodně v obou kauzách poukazují na nedostatečná odůvodnění v žádostech o provedení odposlechů i odůvodnění jejich následných soudních povolení.

Nejvyšší soud v Brně ale nakonec odposlechy v Rathově kauze označil za zákonné a vrátil je do hry. Rozhodnutí Nejvyššího soudu by se mělo vztahovat na všechny obdobné případy. To samé by se tedy nyní mohlo odehrát v Bušinově kauze.

Reklama

Související témata:

Doporučované