Hlavní obsah

Bývalý poradce hejtmana Ratha znovu před soudem. Hrozí mu vězení za obří daňové úniky

Obžalovaní se podle výsledků policejního vyšetřování podíleli na zhotovování a dodávání fiktivních faktur.Video: Hanuš Hanslík

 

Reklama

Filip Bušina byl sice u Krajského soudu osvobozen, proti tomu se však odvolala státní zástupkyně. Případ otevřel Vrchní soud.

Článek

Vrchní soud v Praze začal řešit odvolání v jedné z největších kauz daňových úniků. Případ, ve kterém jde o více než půl miliardy korun, je velmi sledovaný mimo jiné proto, že mezi čtrnácti obžalovanými figuruje bývalý poradce dřívějšího středočeského hejtmana Davida Ratha Filip Bušina.

Krajský soud v Praze ve věci rozhodl už před třemi lety. Osm obžalovaných poslal do vězení až na sedm let. Bušinu ale tehdy osvobodil.

Proti původnímu rozsudku Krajského soudu v Praze se odvolali jak odsouzení obžalovaní, tak státní zástupkyně. Ta nebyla spokojená především s osvobozením Filipa Bušiny.

Sám Bušina k soudu nepřišel, z jednání se omluvil.

Obžalovaní se podle výsledků policejního vyšetřování podíleli na zhotovování a dodávání fiktivních faktur, kterými oklamali finanční úřady. Obžaloba uvádí, že fakturovali peníze za služby, které ve skutečnosti nebyly provedeny. Tím podle žalobců vytvářeli neexistující náklady a umožnili daňové úniky v celkové hodnotě 600 milionů korun.

Krajský soud konstatoval, že nemohl proti obžalovaným použít odposlechy telefonních hovorů. Kvůli judikatuře Nejvyššího soudu je považoval za nezákonné a u soudu vůbec nezazněly.

Soud tak v tomto případě řešil podobný problém jako v kauze Davida Ratha, kde také původně měl podle rozhodnutí Vrchního soudu v Praze považovat odposlechy za nezákonné. Nejvyšší soud v Brně ale nakonec odposlechy označil za zákonné a vrátil je do hry.

To samé by se nyní mohlo odehrát v Bušinově kauze.

Vrchní soud si na projednání případu rezervoval neobvykle dlouhou dobu. Ačkoliv odvolání v jiných kauzách obvykle vyřeší při veřejném jednání za jediný den, na tento případ má rezervované čtyři dny. Rozhodnutí nejspíš zazní ve čtvrtek.

Reklama

Související témata:

Doporučované