Hlavní obsah

Vše, co potřebujete vědět večer 25. července

Večerní zprávy 25. července 2019.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Hlavní zpravodajská relace Televize Seznam.

Článek

01:00 – Problémy ČSSD pokračují

Nekonečné čekání – co bude s postem ministra kultury stále nevíme. Ani dnešní jednání vrcholných politiků posun nepřineslo. Podle šéfa ČSSD Jana Hamáčka je tak stále jasné jen to, že prezident na konci července odvolá Antonína Staňka – co se stane dál ale jasné není. Záleží na prezidentovi republiky.

Nejde ale o jediný problém ČSSD.

03:25 – Navzdory trendu opět roste počet exekucí

Nárůst počtu exekucí – v Česku se opět zvyšuje počet lidí, kteří bojují se svou finanční situací. Jak ukazují nejnověji zveřejněná statistická data, v první polovině letošního roku se jejich počet mírně zvýšil. Poslední roky byl přitom trend přesně opačný. Exekutorská komora ale čísla zpochybnila a představila vlastní.

05:50 – V Česku padaly teplotní rekordy

Teploty, které téměř znemožňovaly pohybovat se venku – tak vypadal dnešek po celém Česku. Vůbec nejvyšší čísla hlásil Mokošín na Pardubicku. Tam naměřili přes 37 stupňů. Stejně jako v Ústí nad Labem nebo Husinci u Prahy. Teplotní rekordy pak hlásily i další stanice po celé zemi.

Otepluje se dlouhodobě, ale není to jediný důvod, proč je extrémní sucho. Češi totiž podle odborníků neumí vodu zadržovat.

08:33 – Vedra sužují celou Evropu

Rekord za rekordem hlásila celá Evropa – v Paříži naměřili 42 a půl stupně, v Německu 41 a půl stupně a přes čtyřicítku se dnešní teploty dostaly i v Belgii a Nizozemí. Vedro působilo řadu zdravotních komplikací lidí na ulici i problémy v dopravě.

09:35 – V kauze ubití afghánce jsou obviněni čtyři lidé

Posun v případu ubitého afghánského vojáka – obviněni jsou nově 4 lidé. Jde o pokračování vyšetřování, které začalo loni na podzim po úmrtí českého vojáka na afghánské základně v provincii Herát. Útočník, který českého psovoda smrtelně zranil, skončil ve vazbě – tam ale zemřel. Vojenská policie, která vše prošetřuje, teď začala stíhat 4 lidi – podezřívá je, že se dopustili přečinu neoznámení trestného činu.

10:08 – Poslanec hnutí ANO musí zaplatit pokutu v řádu milionů korun

Firma Brano, za níž stojí poslanec hnutí ANO Pavel Juříček, definitivně prohrála spor o miliony korun. Tento český výrobce autodílů neuspěl ani se svým dovoláním u Nejvyššího soudu. Podle dřívějších verdiktů musí Brano doplatit firmě SOV – Trading přes čtyři miliony korun. Juříček Seznamu řekl, že i když s rozhodnutím soudů nesouhlasí, tak tuto částku zaplatili. Detaily přinesl reportér Radek Nohl

11:25 – Napětí mezi Ruskem a Ukrajinou pokračuje, tentokrát na moři

Napětí na moři nejen u břehů Íránu – opět se vystupňovala situace i mezi Ukrajinci a Rusy. Ukrajinci totiž zadrželi ruskou nákladní loď – podle jejich tajné služby jde o stejné plavidlo, kteří před několika měsíci zablokovalo kerčský průliv. Tehdy situace vyvrcholila až ruskou střelbou a zajetím tří ukrajinských plavidel a více než dvacítky ukrajinských námořníků. Ty Rusové zadržují dodnes – a to navzdory rozsudku mezinárodního soudu pro námořní právo, které Rusku nařídilo už v květnu, aby námořníky osvobodilo.

12:03 – Facebook dostal největší pokutu v historii USA

Facebooku končí nekontrolovaná jízda – americký antimonopolní úřad technologickému gigantovi udělil nejvyšší pokutu v historii Spojených států a zároveň mu nařídil provést rozsáhlé strukturální změny. Ty mají omezit rozhodovací pravomoci jeho zakladatele Marka Zuckerberga a taky zlepšit externí dohled nad ochranou soukromých dat.

Facebook například lhal uživatelům o tom, jak nakládá s jejich údaji.

15:13 – Začala oprava zámku v Moravském Krumlově

Moravský Krumlov usiluje o návrat Slovanské epopeje Alfonse Muchy z Prahy – k vystavení rozměrných pláten mohou pomoci opravy tamního zámku. Dnes symbolicky začíná jejich další část za 135 milionů korun.

Reklama

Doporučované