Hlavní obsah

Všechno se dá vyprat. Vietnamci vydávali použité kondomy za nové

Foto: Seznam Zprávy

Použitý nebo nepoužitý?

Reklama

Policie ve Vietnamu zabavila odhadem 345 000 použitých kondomů, které měly být opět prodány, jako by byly nové. Pachatelé je předtím vyčistili, vyvařili, usušili a znovu zabalili. Kolik prezervativů se už prodalo, není jasné.

Článek

Ačkoliv v poslední době panuje tlak na recyklaci všeho, co se recyklovat dá, některé věci by se měly opětovnému používání vyhnout.

Záběry ze skladu ve vietnamské provincii Binh Duong, které tento týden odvysílala vietnamská televize, ukazovaly desítky velkých pytlů naplněných použitou antikoncepcí. Policie uvedla, že vaky vážily více než 360 kilogramů, což odpovídá zhruba 345 000 kusů kondomů.

Podle serveru CNN majitel skladu uvedl, že „měsíční přísun použitých kondomů obdržel od neznámé osoby“. Informovaly o tom vietnamské státní noviny Tuoi Tre.

Žena zadržená během vyšetřování se policii přiznala, že použité prezervativy nejdříve vařila ve vodě, poté je nechala uschnout a následně je zabalila do nových obalů, aby vypadaly jako nepoužité. Ty pak poslala do prodeje. Za výrobu každého kilogramu „recyklovaného“ kondomu dostala 0,17 dolaru.

Vietnamská televize uvedla, že není jasné, kolik takových kondomů už bylo prodáno nic netušícím zákazníkům. Zdravotník citovaný deníkem Tuoi Tre uvedl, že tyto kondomy představují pro uživatele extrémní zdravotní riziko.

Vietnamská policie továrnu ještě prošetří a bude pátrat po ostatních účastnících operace. „Kondomy jsou klasifikovány jako lékařské předměty, takže majitel porušil několik zákonů,“ uvedl vládní úředník. Podle tamních úřadů nejsou o nezákonné operaci k dispozici žádné další podrobnosti.

Recyklace kondomů není neobvyklá, zejména mezi sexuálními pracovnicemi v rozvojových zemích. „Podle mého vědomí se to ale nikdy nestalo v průmyslovém měřítku,“ vysvětlila CNN profesorka z University of New South Wales a odbornice na sexuální zdraví Juliet Richtersová. Podle ní není možné prezervativ umýt.

Kondomy mají být po použití zlikvidovány. Pokud je používá více než jedna osoba, mohou představovat vážné problémy pro všechny zúčastněné partnery. Existuje zde nejen zvýšené riziko otěhotnění, ale i přenosu pohlavních chorob, jako jsou syfilis, kapavka a HIV.

Reklama

Doporučované