Hlavní obsah

Všichni musí platit daně, říká ANO. ČSSD chce průměrný plat 40 tisíc. Srovnali jsme plány hlavních soupeřů

O kampaních ČSSD a hnutí ANO se šéfkomentátorem Seznam Zpráv Jindřichem Šídlem.

 

Reklama

Největší rivalové v koalici. Největší soupeři ve volbách. ČSSD a hnutí ANO představily své plány, jak chtějí nalákat voliče. Přinášíme srovnání programů, které strany zveřejnily.

Článek

Podle posledních průzkumů má hnutí ANO Andreje Babiše reálnou šanci zvítězit v podzimních volbách do Poslanecké sněmovny. V těch posledních - v roce 2013 - skončilo druhé a svůj program zveřejnilo pouhý měsíc před volbami. Letos ale vize prozradil šéf hnutí Andrej Babiš dříve - čtyři měsíce před volbami.

Jaké má šance a jak pracuje jeho tým před volbami, shrnul šéfkomentátor Seznam Zpráv Jindřich Šídlo. Podívejte se ve videu nahoře.

Babiš má sen o fair play sportu

„Podstatou zdravotnictví musí být prevence. Jsme jedni z nejhorších, pokud jde o rakovinu. Potřebujeme posílit roli praktických lékařů," uvedl šéf ANO.

„Děti u nás nesportují i z finančních důvodů. Rodiče platí 80 % nákladů na sport svých dětí," řekl Babiš a uvedl, že tyto náklady musí převzít stát: především výstavbou sportovních center.

O čem sním, když náhodou spím. Program Andreje Babiše.Video: Zuzana Hodková

„Potřebujeme štíhlejší stát, méně ministerstev a možná i méně poslanců," prohlásil. „Měli bychom mít stejný zájem: Nejdůležitějším politikem je starosta, kterého máme volit přímo - jako prezidenta," popsal šéf hnutí ANO.

Babiš promluvil i o českém národním zájmu. „Brusel nesmí rozhodovat o nás a přidělovat nám kvóty (uprchlické - pozn. red.). Musíme být aktivní v NATO. Do Evropy musíme vysílat lidi, kteří budou bojovat za naše zájmy."

40 tisíc plat, říkají sociální demokraté

ČSSD představila svůj program už před týdnem. Sociální demokraté v něm slibují voličům průměrný plat 40 tisíc korun měsíčně do pěti let, progresivní zdanění i určitou formu milionářské daně nebo rychlejší zdravotní péči.

Minimální mzdu chtějí sociální demokraté zvýšit do roku 2022 alespoň na 16 tisíc korun; zákonem chtějí zaručit její pravidelné navyšování, aby činila minimálně 40 procent průměrné mzdy. ČSSD slibuje také pětitýdenní dovolenou pro všechny zaměstnance. Aktuálně je průměrná mzda v ČR 27 889 korun a minimální 11 tisíc korun. Podívejte se videu, jak ČSSD představila minulý vikend svůj program.

Václav Dolejší a Lucie Stuchlíková shrnuli program ČSSD.

V oblasti daní sází ČSSD na progresivní zdanění a zrušení superhrubé mzdy. „Zavedeme progresivní zdanění příjmů fyzických osob a tím snížíme daně a zvýšíme příjem 98 procent zaměstnanců," uvádí program. „Snížíme daně malým a středním podnikům a zavedeme spravedlivé progresivní zdanění velkých firem s vysokými zisky," stojí v programu. Zdanění nemine podle ČSSD ani banky.

Sociální demokracie chce zavést také daň z prodeje podílů firem či akcií na stejné úrovni, jako jsou daněny dividendy. Na majetek nad 50 milionů korun plánuje zavést dědickou a darovací daň na úrovni procent a u majetku nad 100 milionů korun ve výši 15 procent.

Reklama

Doporučované