Hlavní obsah

Výbuchy sopky na ostrově La Palma sílí. Evakuují se další tři města

Ze sopky se nyní valí dva hlavní proudy lávy, které jsou v přední části vysoké nejméně deset metrů.Video: AP

 

Reklama

Silnice na španělském ostrově La Palma zůstávají uzavřené. Erupce sopky Cumbre Vieja pokračují již šestým dnem.

Článek

Láva šestým dnem pomalu postupuje po ostrově La Palma a pohlcuje vše, co jí stojí v cestě, včetně domů a banánových plantáží. Od pátku 19. září, kdy erupce začala, zničil proud lávy ze sopky přes 400 domů a pokryl více než 190 hektarů půdy, informovala místní média.

Z celkového počtu obyvatel ostrova, který činí něco málo přes 80 000, bylo evakuováno více než 6000 lidí.

+7

„Sopka je v nové výbušné fázi… Hasiči dnes již nebudou v provozu,“ napsal na Twitteru hasičský sbor ostrova Tenerife, který na La Palmě pomáhá. Hasiči v pátek odpoledne odstoupili od odklízecích prací ve městě Todoque, protože se na úbočí sopky otevřel nový průduch.

Úřady kvůli tomu nařídily evakuaci tří měst, Tajuya, Tacande de Abajo a části Tacande de Arriba, která nebyla evakuována již dříve. Obyvatelům úřady daly pouhých 15 minut na to, aby si před opuštěním svých domovů posbírali nejnutnější věci.

Videa na sociálních sítích zachytila mohutnou tlakovou vlnu vycházející z místa erupce. Jeden ze svědků podle agentury Reuters viděl v pátek odpoledne obrovský šedý mrak valící se z vrcholu sopky, který byl největší od začátku erupce.

Letiště na ostrově La Palma v pátek zrušilo všech sedm plánovaných letů. Kanárská letecká společnost Binter zrušila všechny lety na La Palmu, společnost Iberia zrušila jediný plánovaný let. Jiná místní letecká společnost Canaryfly rovněž pozastavila provoz. Zatím není jasné, kdy se letecká doprava na ostrov obnoví.

Zatím nebyla hlášena žádná vážná zranění ani smrtelné úrazy. U trajektů, mířících z ostrova, se ale po zrušení mnohých letů tvořily dlouhé fronty. Z ostatních ostrovů Kanárského souostroví na ostrov La Palma dorazilo asi 400 hasičů a záchranářů, aby pomohli s případnými požáry způsobenými lávovými proudy, napsal web CNN.

Do šestého dne od erupce sopky Cumbre Vieja láva na ostrově La Palma pokryla více než 190 hektarů půdy a zničila zatím okolo 420 budov. Podle Vulkanologického ústavu Kanárských ostrovů (INVOLCAN) sopka denně vypouští 6140 až 11 500 tun oxidu siřičitého (SO2). Ústav rovněž odhadl, že erupce může trvat 24 až 84 dní.

Vědci nicméně nadále pochybují, že se láva dostane až do moře, což by způsobilo divokou chemickou reakci, při níž by se do ovzduší uvolnilo velké množství páry s nebezpečnými látkami a kousky vulkanického skla. Jeden z proudů se totiž v podstatě zastavil, druhý se výrazně zpomalil a pohybuje se nyní rychlostí asi metr za hodinu. Lávě k moři zbývají asi dva kilometry.

Ve čtvrtek španělský král Felipe VI. s premiérem Pedrem Sanchezem odcestovali na ostrov La Palma, kde se setkali s lidmi postiženými erupcí. Jednalo se o druhou návštěvu premiéra na La Palmě během pěti dnů.

Sopka chrlí vulkanický popel již do výšky asi šesti kilometrů a úřady místním obyvatelům doporučují, aby nosili při pobytu venku roušky. Vzdušný prostor nad ostrovem La Palma je nicméně stále otevřený až na dvě menší oblasti poblíž místa erupce.

Předchozí tři zaznamenané erupce sopky Cumbre Vieja trvaly 24 dní v roce 1971, 47 dní v roce 1949 a 56 dní v roce 1712. La Palma je nejmenším a nejsevernějším z Kanárských ostrovů. Těsně před erupcí otřáslo ostrovem zemětřesení o síle 3,8 stupně, napsal web New York Times.

Reklama

Doporučované