Hlavní obsah

Východočeské muzeum připravilo webovou výstavu o kosmetice

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Východočeské muzeum v Pardubicích připravilo webovou výstavu o kosmetice, kterou lidé v minulosti používali. Mezi exponáty ve sbírkách je červená rtěnka, parfém v ozdobném flakonu nebo mýdla v dárkových krabičkách.

Článek

Výstava se jmenuje Kosmetika – krása na prodej. „Kosmetické produkty a jejich obaly, reklamní tiskoviny a dobové fotografie v našich sbírkách dávají nahlédnout do historie všedního dne, která ale vůbec není všední,“ řekl ředitel Tomáš Libánek.

Muzeum vystavuje například krabičku pudru CotyJádro, obaly od produktů Kaloderma, Diosma, Nivea, Astor, Coty, Taft. Některé se již nevyráběji, jiné se na pultech drogerií a parfumérií prodávají dodnes.

„Například pudr Coty, od roku 1934 známý jako Airspun. Jednalo se o sypký pudr míchaný vzduchem. Pudr se prodával v ikonické krabičce, která se jen s malými obměnami nabízí na kosmetickém trhu i dnes,“ řekl kurátorka výstavy Daniela Hynková.

Elegantní žluto-bílý motiv labutěnek dokázal zaujmout ženy ve 30. letech minulého století stejně dobře jako zákaznice dnes. Kosmetika zkrášlovala i pomáhala od problémů s kůží, dodala kurátorka.

„Sirná mast Perusulfin z lékárny doktora Richtera měla odstraňovat nečistoty a svrab z kůže. Produkt pochází z 1. třetiny 20. století. Dnes je nepředstavitelná už jen její potřeba,“ uvedla kurátorka.

Hýčkání a péči, kterou si dopřávaly ženy z Pardubic v 70. letech minulého století, poodhalují fotografie z roku 1974 z muzejního fotoarchivu. Nahlížejí přímo pod ruku odborné pracovnice v provozovně kosmetických služeb na třídě Míru, dodala kurátorka.

Reklama

Doporučované