Hlavní obsah

Výdělek snů. První dáma hazardu bere 200krát víc než předseda vlády

Foto: Profimedia.cz

Zakladatelka internetové sázkové společnosti Bet365 Denise Coatesová.

Reklama

Vynásobte si plat britského premiéra Borise Johnsona dvěstěkrát a máte její příjem. Britská multimiliardářka a zakladatelka internetové sázkové společnosti Bet365 Denise Coatesová si za rok vydělá 323 milionů liber. To je v přepočtu téměř 9,7 miliardy korun. Je to nejvyšší mzda vyplacená jakoukoliv britskou firmou v historii.

Článek

Dá se říct, že Coatesová překonala sama sebe. Už v roce 2017 totiž získala „titul” za nejvyšší vyplacenou mzdu. Tehdy si přišla na 265 milionů liber.

V loňském roce to bylo ještě o pár milionů liber víc, konkrétně o 58, jak ukázaly informace zveřejněné v listu The Guardian.

Jak tedy vypadá výplatní páska Coatesové?

Základní mzda za 12 měsíců se vyšplhala na 276 585 000 liber. Tím však příjem nekončí. Vzhledem k tomu, že ve firmě vlastní více než 50procentní podíl, bylo jí vyplaceno dalších asi 45 milionů liber v dividendách. S takovou mzdou si průměrně manažerka a spoluzakladatelka společnosti Bet365 připisuje na účet 1,3 milionu liber za den, což je 9500krát více, než je průměrná mzda ve Spojeném království.

Aktuálně je tak nejlépe placenou ženou světa a jedinou svého pohlaví na listině britských miliardářů.

Anketa

Sázíte sportku?
Pravidelně
17,2 %
Občas
39,4 %
Vůbec
43,4 %
Celkem hlasovalo 9561 čtenářů.

„Ten plat je nezodpovědný a jednoduše přehnaný,“ nechal se slyšet třeba Vince Clark, šéf Liberálních demokratů.

Forbes ohodnotil majetek podnikatelky na 12,2 miliardy dolarů, což ji na seznamu světových miliardářů roku 2019 řadí na 244. pozici.

Coatesová vystudovala ekonometrii na Sheffieldské univerzitě a obdržela diplom s vyznamenáním. Po dokončení studia začala pracovat v sázkové společnosti vedené jejím otcem. V roce 2000 odhadla potenciál online hazardu a zaregistrovala internetovou doménu Bet365.com s cílem směřovat fungování rodinné firmy na internet.

Sázková kancelář Bet365 ve fiskálním roce, který skončil v březnu, zvýšila čistý zisk o 18 procent na 685 milionů liber. Společnost zároveň 85 milionů liber ze zisku darovala na charitu, kterou spravuje právě Coatesová.

Loni firma přispěla o deset milionů liber méně.

Reklama

Doporučované