Hlavní obsah

Vyhrál zlato v Tokiu, pak okouzlil Vary. Kajakář Prskavec popsal novou roli

Hostem Ušáku byl kajakář Jiří Prskavec.Video: Jaromír Bosák, Seznam Zprávy

 

Reklama

Na olympijských hrách v Riu získal bronz, v Tokiu už jako favorit závod vyhrál. Hostem dalšího dílu pořadu Ušák byl kajakář Jiří Prskavec.

Článek

Jestli byl někdo předurčen sbírat úspěchy na divoké vodě, byl to určitě Jiří Prskavec. Jeho otec, také Jiří, byl skvělým závodníkem, patřil nejen k české, ale i ke světové špičce, dvakrát se kvalifikoval na Olympijské hry. Závodila i maminka, která v pozdějších letech doprovázela české vodní slalomáře jako fyzioterapeutka. Tudíž se Jiří mladší lásce k lodím, pádlům a rychle tekoucí vodě snad ani nemohl ubránit.

Hlavní témata Ušáku s Jiřím Prskavcem

01:30 - Co zažíval po získání zlata na OH v Tokiu

03:30 - O rodině a odloučení na závodech

06:55 - O motivaci při závodění

08:39 - Vzpomínka na zlatý závod v Tokiu

13:34 - Kdy si opravdu uvědomil, že vyhrál OH v Tokiu

15:43 - O vítězství ME na domácí půdě

17:17 - O dominanci českých kajakářů

19:41 - Vzpomínka na první závodní úspěchy

23:22 - O porážkách, které ho posílily, a blížícím se MS

Na celý díl se podívejte ve videu v úvodu článku.

Nedávno Jirka dosáhl na největší úspěch kariéry. Vyhrál olympijský závod v Tokiu a skvěle navázal na bronzovou medaili z předposledních her v Riu de Janeiru. Podle vlastních slov byl před samotným závodem hodně nervózní, v olympijské vesnici ani nedokázal sledovat na televizní obrazovce ostatní tokijské soutěže. Není se co divit, protože jeho medaile byla tou nejočekávanější a podle sportovních příznivců nejvíc samozřejmá ze všech českých. Jiří totiž v poslední době opanoval trůn pro nejlepšího kajakáře světa a hodně navnadil fanoušky.

Situace to byla velmi složitá a psychika jistě dostala zabrat, ale pozdější olympijský vítěz ji zvládl na jedničku. Těžil nejen z nepopiratelného kumštu, ale také z toho, že dokáže ovládat svou mysl. Sám říká, že posledních pár vteřin před startem své jízdy na velkém závodě prožívá chvíle absolutního štěstí. Věřil si, věděl, co umí a také podle toho závod dopadl.

Zlatá medaile je jistě skvělá věc, ale stačí s Jirkou chvíli mluvit – a nemusí to být zrovna nejnovější díl Ušáku, a pochopíte, že nade vše staví rodinu. Už je otcem dvou kloučků, s manželkou Terezou prožívají krásné časy. Má to samozřejmě i své nevýhody, když pracovní povinnosti odvelí Jirku na několik týdnů daleko od domova. Ať už jde o tréninkové pobyty nebo samotné závody. Právě doba strávená v Tokiu už připadala českému reprezentantovi jako nekonečně dlouhá a po svém návratu se snažil a snaží svou nepřítomnost doma synkům i manželce vynahradit.

Jednoduché to ale nebylo, musel absolvovat spoustu setkání s novináři, partnery, stal se váženým hostem karlovarského filmového festivalu, rozdal spousty rozhovorů. Navíc se blíží mistrovství světa, kde by určitě rád přidal minimálně umístění na stupních vítězů, ale samozřejmě bude pokukovat především po mistrovském titulu. Doma už má čtyři, třeba přibude ještě jeden. O přípravě na šampionát, začátcích na vodě v dětském věku, o důležitosti porážek pro následná vítězství i o mnohých dalších záležitostech vyprávěl Jiří Prskavec v Ušáku číslo 181.

Více naleznete v úvodním videu. Další díly Ušáku můžete zhlédnout zde.

Pořad Ušák vychází na Seznam Zprávách v premiéře každou neděli v 17:00.

Reklama

Doporučované