Hlavní obsah

Výjimečné slavnosti: na Velehradě byl letos jen zlomek poutníků

Foto: Profimedia.cz

Moravské poutní místo Velehrad. Ilustrační fotografie.

Reklama

Letošní cyrilometodějské slavnosti na Velehradě na Uherskohradišťsku byly výjimečné zejména kvůli nucenému omezení počtu návštěvníků kvůli epidemii koronaviru.

Článek

Podle návštěvníků i pořadatelů se však podařilo zachovat ducha Dnů lidí dobré vůle, které patří k největším církevním událostem v zemi. Běžně je navštěvují desítky tisíc lidí, letos mohlo v sobotu i dnes přijít do poutního areálu vždy jen tisíc poutníků.

„Je to tu nádherné vždycky, i když je málo lidí, nebo moc. Jsme rádi, že jsme se sem dostali,“ řekla dnes na slavnostní mši paní Marie z Vnorov na Hodonínsku. Na slavnosti jezdí pravidelně, letos jí cestu zařizovala farnost. „Zájem byl větší, jelo by sem určitě víc lidí, kdyby to bylo možné,“ uvedla. Veřejnost si mohla na sobotní benefiční Večer lidí dobré vůle i dnešní mši rezervovat místenky, zájem měli podle tajemníka slavností Josefa Kořenka lidé z celé země.

Kořenek ocenil, že návštěvníci byli disciplinovaní, ve většině případů přijeli lidé, kteří se zaregistrovali na webových stránkách. Možná kapacita areálu nebyla úplně vyčerpána. Na slavnosti byli pozvaní i lidé, kteří bojovali proti koronaviru, vojáci, policisté, hasiči či zdravotníci.

„Epidemie koronaviru se nedá srovnávat s katastrofálními pandemiemi jako byla španělská chřipka, mor, černé neštovice, to by nebylo pravdivé. Ale byl to určitý veliký zásah do naší pozice, která nás vedla k tomu, že všechno dokážeme, všechno zvládneme. A najednou jsme zjistili, že taková nepatrná existence dovede společnost srazit na kolena. Takže i tento Velehrad je do jisté míry určitým ohlédnutím, nejen děkovným, také i s určitou odvahou jít dál a jít trochu jinak,“ řekl ČTK kardinál Dominik Duka, který byl hlavním kazatelem na dnešní slavnostní mši.

Zcela jiný byl letošní ročník také pro velehradského starostu Aleše Mergentala (nez.). Jindy zcela zaplněná obec byla bez stánků, kolotočů a řady aktivit. „Asi nikdy za celou dobu se nestalo, že bychom museli omezovat počty lidí, kteří na Velehrad přicházejí, je to v rozporu s tím, co Velehrad znamená a jak celý rok funguje,“ řekl ČTK starosta. Je však rád, že se podařilo slavnosti vůbec uspořádat, i když pro omezený počet lidí. „Za mě osobně je to velký rozdíl, ale možná to přináší možnost lidem zažít Velehrad ve své křehkosti a jiné síle. Neviděl bych to jako něco úplně špatného,“ uvedl Mergental.

Obec podle něj letos přišla o příjem z pronájmu stánků a kolotočů. „Ale neděláme to pro peníze, dělá se to kvůli obsahu, nějak se s tím vypořádáme, není to nic zásadního,“ uvedl starosta. Náklady obce byly letos přes 200 000 korun, podobně jako v minulých letech, stejné bývaly i zisky, které však letos obec nemá. Vzhledem k malému počtu návštěvníků nemusela řešit žádné problémy policie, práci neměli ani zdravotníci.

Reklama

Doporučované