Hlavní obsah

Vyostří se situace na Balkáně? Napoví výsledek kosovských voleb

V Kosovu probíhají předčasné volbyVideo: Reuters

 

Reklama

V Kosovu odstartovaly předčasné parlamentní volby, které mají ukázat, jakým směrem se země bude v následujících letech ubírat.

Článek

Celý Balkánský poloostrov napjatě očekává výsledky předčasných parlamentních voleb v Kosovu. Ty byly vyhlášeny poté, co poslanci v květnu vyslovili nedůvěru vládě Isy Mustafy.

Mírným favoritem nedělních voleb jsou nacionalisté. Demokratická strana Kosova pod vedením bývalého velitele kosovských povstalců Ramushe Haradinaje by však v případě vítězství ještě přiostřila už tak napjatou situaci na Balkánském poloostrově. Sousední Srbsko viní možného budoucího předsedu vlády z válečných zločinů.

Mezi nadějné kandidáty patří i strana expremiéra Mustafy, Demokratický svaz Kosova.

Výsledek voleb ovlivní řešení komplikovaných sporů se sousedními státy. Podle agentury AP jde především o vymezení hranic s Černou Horou, které vedlo k pádu dosavadní vlády. V sázce je i pokračování rozhovorů se Srbskem a schválení další vzájemné dohody, v rámci které by srbská menšina v Kosovu měla získat více práv.

Bývalá jihosrbská provincie Kosovo vyhlásila s podporou Západu jednostrannou nezávislost na Srbsku v roce 2008. Bělehrad ji ale nikdy neuznal a snaží si zachovat vliv zejména na severu země, kde žije početná srbská menšina. Srbský premiér Aleksandar Vučić tvrdí, že kosovští vůdci chtějí na Srby v Kosovu zaútočit. Kosovský prezident Hashim Thaçi zase vyjádřil obavu, že Srbsko má v plánu obsadit část severního Kosova.

Reklama

Související témata:

Doporučované