Hlavní obsah

Vyřešení rébusu, co s evropskými poháry, se blíží. Češi mohou ostrouhat

Foto: Profimedia.cz

Takhle zajel John Obi Mikel, bývalý hráč Chelsea, do Guélora Kangy v loňském předkole Evropské ligy mezi Spartou a Trabzonsporem. Může se stát, že UEFA letos program předkol zredukuje natolik, že se do nich někteří čeští zástupci ani nedostanou.

Reklama

Škrtnout předkola? Nebo všechno posunout tak, že se hlavní části soutěží rozjedou až v říjnu? A co s nedohraným ročníkem 2019/20? Mnohé otazníky kolem evropských pohárů ve fotbale má UEFA vyřešit příští středu, tedy 17. června.

Článek

Koronavirová pandemie zasáhla nejen národní soutěže, z nichž některé, jako třeba ve Francii či Belgii, zůstaly nedohrány. Jinde, třeba v Česku nebo Německu, se začalo hrát po několikatýdenní pauze, v Anglii, Španělsku či Itálii se na restart teprve chystají.

Hrát teď v létě ligové soutěže umožnila UEFA posunutím turnaje Euro 2020 o celý rok. Ale dvě velké záhady ještě zbývá vyřešit: Jak si UEFA poradí s nedohraným pohárovým ročníkem 2019/20 a co si počne s novou pohárovou sezonou 2020/21.

„Scénářů je vypracováno obrovské množství, které z nich budou realizovány, by mělo být jasnější příští středu, do té doby budeme všichni v napětí,“ říká Jiří Vrba, který se jako zástupce pražské Slavie účastní práce v ECA (European Club Association).

„Právě se zástupci ECA a FIFPro, která sdružuje fotbalové profesionály, vytvořila UEFA pracovní skupinu, která se velkým množstvím řešení zabývá. Velkou péči věnovali tomu, aby zmapovali situaci v jednotlivých zemích, jestli se tam hraje, zda a jak mohou diváci na stadiony, jak mají průchozí hranice. Tohle všechno má UEFA ve všech zemích dokonale pod kontrolou a i z toho bude vycházet,“ říká Vrba.

Možnosti, které leží na stole, zabírají opravdu široké spektrum. „Od návrhu zrušit celý ročník evropských pohárů až po možnost posunout všechno o několik měsíců s tím, že hlavní soutěže evropských pohárů by se rozehrály až někdy v říjnu.“

Podle zcela původního, předkoronavirového rozvrhu se nulté předkolo Ligy mistrů 2020/21 mělo začít hrát už 23. června, české celky měly do kvalifikací začít naskakovat někdy v půlce července. To jsou termíny, které se prostě nebudou stíhat.

V jedné z publikovaných vizí UEFA se zmiňovala varianta, že by kvalifikacím evropských pohárů byl plně věnován měsíc srpen, kdy by se nehrály ligové soutěže, ale týmy by se věnovaly jen pohárovým předkolům.

„Mezi návrhy, nad nimiž teď UEFA přemítá, je i redukce počtu účastníků předkol. V takovém případě by hrozilo, že by se třeba někteří čeští účastníci, kteří si podle tradičního klíče účast v předkolech vybojují, do zápasů nedostali,“ připouští Vrba.

V zákulisí se horečnatě jedná a všichni se upínají k příští středě. Právě 17. června totiž zasedá výkonný výbor UEFA, který by měl určit, jaké řešení bylo pro evropské poháry vybráno.

A to i pro nedohraný ročník Ligy mistrů a Evropské ligy 2019/20. Spekuluje se o tom, že by se soutěže měly dohrát na jednom místě formou zápasů na jedno utkání. Pro Ligu mistrů je za tím účelem favorizován Lisabon. Oproti tomu Istanbul, který měl hostit finále v tradičním rozvržení soutěže, si bude muset počkat na náhradu v některém z příštích ročníků.

Podobně je na tom polský Gdaňsk, který měl hostit finále Evropské ligy. Její vyvrcholení by se opět nějakou turnajovou formou mělo hrát nejspíše v Německu.

Potíž je v tom, že v Lize mistrů je dosud známa jen polovina čtvrtfinalistů (PSG, Lipsko, Bergamo a Atlético Madrid), v dalších čtyřech osmifinálových dvojicích byl sehrán jen jeden zápas.

V osmifinále Evropské ligy byl u šesti dvojic sehrán jeden zápas, u dvou ani jeden.

Reklama

Doporučované