Hlavní obsah

Výrobce mouky ze cvrčků dostane rekordní finanční injekci

Rozhovor s Radkem Huškem, spoluzakladatelem Sens.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Český startup Sens, který vyrábí proteinové tyčinky ze cvrččí mouky, získá od investorů na další rozvoj 1,9 milionu eur, tedy necelých 48 milionů korun.

Článek

Za investicí ve výši 1,9 milionu eur, tedy necelých 48 milionů korun, stojí Presto Ventures, Reflex Capital a startupový inkubátor UP21. „Peníze hodláme využít na zautomatizování celého procesu výroby cvrččí mouky a obecně tohoto proteinu. Jde nejen o protein, který má nejnižší dopad na životní prostředí, ale je to zároveň i nejlevnější možnost ze všech dalších živočišných bílkovin,“ říká spoluzakladatel Sens Radek Hušek.

A plány českého startupu jsou poměrně smělé. „Chceme, aby naše produkty nebyly prémiové, ale dostupné pro mnohem širší spektrum zákazníků. Chceme začít vyrábět protein, který bude levnější než kuřecí maso,“ říká.

Cvrček z Thajska

Aktuálně se na thajské farmě vyrobí až tři a půl tuny cvrččí mouky měsíčně, jde o největší cvrččí farmu na světě. Na trhu pro české zákazníky jsou zatím k dispozici vysokoproteinové tyčinky a slané krekry, ale brzy se mají přidat třeba těstoviny či proteinový nápoj.

„Vnímání veřejnosti se poslední dobou hodně změnilo. Trend udržitelnosti je něco, o čem se mluví, takže i my můžeme více mluvit o tom, jak pracujeme s přírodou, nebo o tom, že nechceme prodávat hmyz, ale pomoci vyrobit takové jídlo, které nezatěžuje naši planetu,“ dodává.

Společnost Sens založili v roce 2015 Radek Hušek, Daniel Vach a Nicolas Bery.

Jak se vyrábějí tyčinky ze cvrčků.Video: Aleš Černý

Reklama

Doporučované