Hlavní obsah

O jejich postele se pral celý svět. Teď znovu slyší volání o pomoc

Šéf Linetu o čekacích lhůtách na nemocniční postele.Video: Zuzana Hodková

 

Reklama

Rekordní poptávka pomohla Linetu k rekordním tržbám. Za uplynulý rok, který končil s posledním březnem, hlásí tržby přes devět miliard korun a EBITDA téměř dvě miliardy korun.

Článek

Od loňského jara se český výrobce zdravotnických lůžek Linet nezastavil. Zavedl nepřetržitou výrobu a poslal nemocniční postele do celého světa. Před rokem musel kvůli vypjaté situaci předřazovat objednávky z Itálie a na postele se čekalo několik měsíců. Teď se sice čekací doba ustálila na pěti týdnech, některé státy ale opět vysílají SOS.

„Aktuálně dodáváme velké množství intenzivních lůžek do Maďarska a na polský trh, kde se to vymyká kontrole. Tyto zakázky upřednostňujeme a předřadili jsme je před ostatní,“ říká pro Seznam šéf Linetu Tomáš Kolář.

Posledním březnem skončil firmě obchodní rok. V něm Linet prodal 120 tisíc lůžek a zvýšil tržby o 20 procent na více než 355 milionů euro – v přepočtu tedy více než devět miliard korun.

„Máme rekordní obrat, to se promítá i do zisku. Naše EBITDA bude 85 až 90 milionů,“ říká Kolář.

„Rosteme zhruba 20 procent. Náš přirozený růst každý rok je deset procent. Tady se sešlo několik věcí. I v tom nejhlubším lockddownu se nám podařilo udržet výrobu, nemuseli jsme jediný den vypnout, i když to bylo někdy napínavé. Dále je to o výkonnosti naší mezinárodní sítě, která dokázala přes zeměkouli posbírat zakázky. V neposlední řadě je to šířka našeho portfolia a fakt, že naše lůžka jsou přímo designována na léčbu pneumonie ,“ říká Kolář.

Dodává však, že firma bere v úvahu, že loňský obchodní rok byl ve všech směrech výjimečný a pro letošní rok už s tak velkým růstem nepočítá. „Zase standardně počítáme s desetiprocentním růstem. I z tohoto pohledu jsme si dali do dalšího roku konzervativní plán,“ říká Kolář.

Reklama

Doporučované