Hlavní obsah

Vyšetřovatel otravy Bečvy sám sebe odvolal. Podle policie neunesl tlak

Foto: Ondřej Kašpar

Loni v září otrávily řeku Bečvu kyanidy. Rybáři vylovili přes 40 tun uhynulých ryb. Policie ukázala na společnost Energoaqua.

Reklama

Vyšetřovatel Jiří Hovorka e-mailem oznámil, že končí u případu otravy Bečvy. Pak ale zprávu popřel, stejně jako vedení policie. Hovorka prý jednal pod enormním tlakem.

Článek

Odchází, ale neodchází. Tak lze vnímat nepřehledné dění okolo hlavního vyšetřovatele loňské otravy Bečvy. Kriminalista Jiří Hovorka podle informací Seznam Zpráv ve středu rozeslal e-mail, v němž oznámil, že byl z vyšetřování kauzy odvolán. Zlínští policisté následně informaci kolegy popřeli a označili ji za hoax.

Zprávu o Hovorkově konci u sledovaného případu ve čtvrtek dopoledne na Twitteru šířil také poslanec a starosta Uherského Hradšitě Stanislav Blaha (ODS). „Mám k dispozici mailovou korespondenci, v níž to napsal sám pan Hovorka, že byl z případu odvolán. Možná došlo i k nepochopení od pana vyšetřovatele. Nicméně to mám potvrzené, jinak bych takovou informaci nepustil do světa,“ vysvětlil poslanec pro Seznam Zprávy.

Co se stalo v řece Bečvě

Závažná ekologická havárie, kterou podle České inspekce životního prostředí způsobily kyanidy, postihla řeku 20. září 2020 v úseku pod Valašským Meziříčím na Vsetínsku až po Přerov. Jedovaté látky podle odborníků poškodily celý vodní biotop a podmínky pro všechny na vodu vázané organismy asi na 40 kilometrech toku. Do kafilerie odvezli rybáři přes 40 tun ryb.

Informaci dostal od zdroje, který s Hovorkou přímo komunikoval. Policie poslancovu zmínku na Twitteru nejdřív zpochybnila. „Ve veřejném prostoru se dnes dopoledne objevila zpráva, že byl odvolán jeden z hlavních vyšetřovatelů případu otrávené Bečvy. Není to pravda, jedná se o dezinformaci. Na případu nadále pracuje stejný tým vyšetřovatelů,“ uvedla policie na oficiálním twitterovém účtu.

Krajští mluvčí informaci blíže komentovat odmítli a odkázali na stručné prohlášení. Stejně jako sám vyšetřovatel Hovorka, který konec nepřímo popřel. „V uvedené věci vás odkazuji na tiskové oddělení. Děkuji za pochopení a jsem s pozdravem,“ napsal redaktorovi Seznam Zpráv v esemesce.

Blaha ale trval na svém. „Že to policie považuje za fake news? Oni znají svoje vnitřní postupy. Za mě mám jasně podloženo, že to bylo vyšetřovatelem konstatováno,“ opakoval.

Mám k dispozici mailovou korespondenci, v níž to napsal sám pan Hovorka, že byl z případu odvolán.
Stanislav Blaha, starosta Uherského Hradiště

Podle zdrojů Seznam Zpráv vyšetřovateli skutečně ujely nervy poté, co byl pod velkým tlakem ohledně otravy Bečvy. A jeho (ne)odvolání se v policejních kruzích skutečně v posledních dnech řešilo.

Jak upozornil Deník Referendum, Hovorka totiž na sociálních sítích začal otevřenou kauzu komentovat, což jako policista nesmí. Výroky už ze sociální sítě smazal, redakce Seznam Zpráv je má k dispozici.

Vyjádřil se i k nedávnému pokusu vědců, kteří do Bečvy nalili solný roztok a policejní závěry zpochybňují. „Takže podle vás je v pořádku, když si do vody každý lije, co ho napadne? Dle mého názoru to v pořádku není. Možná by to chtělo nejdříve přemýšlet. Experiment, který je proveden špatně, nic nedokazuje,“ napsal mimo jiné.

Zastal se také soudního znalce Jiřího Klicpery. „Proč se nepíše o dalších otravách ryb, k nimž došlo, ať už na Jičínsku nebo v Čechách? Zřejmě proto, že tam Babiš nic nevlastní?“ řekl.

Ve středu pak odeslal e-mail, že byl kvůli své otevřenosti odvolán. „Jakkoliv to lze snad pochopit v lidské rovině, z profesního hlediska to nelze akceptovat. Faktem je, že nebyl odvolán a nadále zůstává hlavním vyšetřovatelem v kauze Bečva. Jeho včerejší počínání si ale musíme ještě vyříkat uvnitř,“ uvedla v prohlášení mluvčí policejního prezidia Kateřina Rendlová.

Podle ní za to může enormní tlak spojený s extrémně sledovanou kauzou. „Bohužel došlo k tomu, že kapitán Hovorka tento tlak ‚neustál‘ a ventiloval svůj postoj k veřejným informacím na sociální síti,“ dodala mluvčí.

„Sám sebe zrušil v interním policejním systému jako vyšetřovatele, což sice technicky může, ale rozhodně to nebylo schválené jeho nadřízeným,“ řekl Deníku N zdroj od policie, který je s aktuálním vývojem detailně seznámen.

K ekologické katastrofě došlo loni v září. Vyšetřování od počátku provázejí pochybnosti. Část vědců zpochybňuje policejní verzi, podle níž stojí za únikem společnost Energoaqua, která spravuje čistírnu odpadních vod v továrním areálu v Rožnově pod Radhoštěm. Její vedení vinu popírá.

Potrubí z areálu ústí do Bečvy tři kilometry nad místem, kde začaly hynout ryby. Podle velké části vědců by kyanid musel zabíjet mnohem dřív. Potvrdil to i nedávný pokus se solným roztokem.

Nejblíže místu, kde ryby začaly hynout, je výpusť chemičky Deza, která spadá do svěřenského fondu premiéra Andreje Babiše (ANO). Továrna od počátku jakoukoli vinu na katastrofě odmítá.

Reklama

Doporučované