Hlavní obsah

Výsledek z Francie: Macron sjednotitel a Le Penová dvakrát lepší než otec

První emoce po ohlášení výsledků prezidentských voleb.Video: Martin Jonáš

 

Reklama

Novým prezidentem Francie bude centrista Emmanuel Macron, drtivě porazil Marine Le Penovou.

Článek

Oslava před pařížským muzeem Louvre propukla naplno. Devětatřicetiletý Emmanuel Macron převezme moc nad Francií poté, co v druhém kole voleb porazil někdejší vůdkyni extrémní pravice Marine Le Penovou.

Francouzi zvolili kontinuitu, proevropský směr, euro místo návratu k franku. Není však jisté, zda obrovský jásot, který propukl v institucích Evropské unie, není přece jen v jednom směru předčasný. Macron totiž do tří měsíců od nástupu do funkce slibuje, že vyřeší - jak on říká - problémy s východoevropskými členy EU (hlavně Poláky).

Macron ale také slíbil, že Francie zůstane v prvních řadách boje proti terorismu, slíbil zachování hodnot, na nichž stojí evropská civilizace.

Cesta do Elysejského paláce druhým kolem voleb nakonec byla pro Macrona snazší, než se čekalo. Získal o 30 procent (!) hlasů víc než Le Penová, a tak jedinými dvěma nepříjemnostmi byly hackerský útok na jeho štáb pár hodin před volbami a bombový poplach v novinářském štábu, který policie nechala vyklidit kvůli podezřelé tašce.

Profil Emmanuela Macrona:

Kdo je Emmanuel Macron.Video: Pavel Cyprich

Inspektor ministerstva hospodářství, investiční bankéř (tady se hmotně zajistil), dva roky také ministr financí. Svět ho zná i jako muže, který se oženil se starší ženou. Když mu bylo 17 let, oznámil své o dvacet čtyři let starší učitelce francouzštiny, že si ji vezme - a také to udělal.

Do voleb šel s vlastním politickým hnutím Vpřed, bez podpory tradičních stran.

Poražená Marine Le Penová ale přece jen na jeden úspěch dosáhla: Její Národní fronta se stala nejsilnější opoziční stranou ve Francii. „Děkuji 11 milionům Francouzů, kteří mne volili," prohlásila po oznámení její porážky.

Le Penová ukázala, že představuje významnou názorovou sílu nespokojenců se současnou situací v zemi, na kterou musejí politici brát zřetel. Dokázala k sobě přilákat hlasy více než třetiny voličů, což je skoro dvojnásobek toho, čeho dosáhl před 15 lety její otec Jean-Marie Le Pen ve finálovém souboji s Jacquesem Chiracem.

Reklama

Doporučované