Hlavní obsah

Výsledky testů na covid-19 do pár minut on-line. Člověka nahradí technika

Foto: Pixabay.com

Ilustrační foto.

Reklama

Nový projekt LaboratorniVysledky.cz umožňuje dozvědět se výsledky testování na přítomnost koronaviru v těle o několik hodin až dnů dřív než dosud. Výsledky si testovaný může uložit i na chytrou digitální kartu v mobilu.

Článek

Uvolnění mimořádných opatření v souvislosti s pandemií koronaviru mimo jiné znamená, že se řada lidí musí nově nechat vyšetřit na covid-19. Výsledky testování se však testovaný nově dozví ihned, jak je laboratoř uvolní.

Odpadá tak ruční práce laborantů, která sdělování výsledků zdržovala o hodiny až dny. Bylo totiž nutné vypisovat mailové adresy testovaných ručně, laborant mohl v adrese udělat třeba i překlep. Teď už bude záležet jen na tom, jak rychle od odběru laboratoř vzorek zvládne vyšetřit.

„Když zapojená laboratoř výsledek testu uvolní, ten jde zabezpečneou cestou na portál LaboratorniVysledky.cz. Testovanému v řádu minut přichází SMS a mail na kontakty, které zadal před testováním, že jsou výsledky k dispozici. Na portál se přihlásí svou mailovou adresou a rodným číslem. Druhým stupněm ověření je kód z esemesky, která mu přichází na mobil,“ vysvětluje fungování technologie Jakub Voleman, projektový manažer společnosti CNS.

„Na portálu si může testovaný výsledky prohlédnout, vytisknout si je nebo si vygenerovat digitální kartu do virtuální peněženky ve svém mobilu,“ doplnil. Laboratoří, které jsou do systému zapojené, je zatím osm.

Projekt vznikl ve spolupráci Ministerstva průmyslu a obchodu, IT odborníků z firem CNS a YourPass a laboratoří. „Digitalizaci nejen ve zdravotnictví intenzivně podporujeme. Projektem, který pomáhá omezit šíření covid-19, můžeme inspirovat celou Evropu,“ míní ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček.

Novinka je postavená na jednom úložišti laboratorních výsledků týkajících se vyšetření na covid-19 a řízené zabezpečené distribuce k těm, co testy absolvovali. „Dosavadní systémy řešily distribuci pouze v rámci zdravotního a krizového systému. Data fyzickým osobám se tak velmi často doručovala pozdě a ne vždy korektně či bezpečně, což ve spolupráci s partnery nyní zcela měníme,“ říká IT specialista společnosti CNS Pavel Kurka.

„Projekt zároveň inspiruje v oblasti systémových řešení v eHealth, mohou se díky němu zobrazovat výsledky i jiných vyšetření, například z alergologie, které mohou mít lidé digitálně u sebe,“ doplnil Čumpelík.

Digitální výsledky by v budoucnu mohly být součástí technologického řešení COVID Pass, které umožní prokazovat se negativními testy i v jiných zemích.

Reklama

Doporučované