Hlavní obsah

Vysočina chce připravit kompletní obnovu hradu Kámen, zatím počítala s interiéry

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Kraj Vysočina chce připravit kompletní opravu hradu Kámen, který spravuje krajské Muzeum Vysočiny Pelhřimov. Prozatím počítal jen se stavbou návštěvnického centra a s obnovou interiéru.

Článek

Kraj chce letos nechat zhotovit také projekt na opravu či výměnu oken a opravu fasády. Na celkovou rekonstrukci chce získat evropské dotace z Integrovaného regionálního operačního programu (IROP). Novinářům to dnes řekl radní pro kulturu, památky a cestovní ruch Roman Fabeš (Starostové pro Vysočinu).

Na novém návštěvnickém centru už se pracuje. „A ve fázi projektové přípravy je rekonstrukce elektroinstalace, připravená je projektová dokumentace na nové vystavení sbírek. Když jsme nad tím začali komplexně uvažovat, říkali jsme si, že sice uděláme krásu zevnitř, ale venek zůstane ne úplně ideální, přišlo nám logické zkusit doprojektovat ještě fasádu a okna a vytvořit z toho jeden projekt, který bychom chtěli dostat do IROP,“ řekl Fabeš. Inspirací podle něho byla obnova hradu Roštejn, který je také v majetku kraje. Jeho obnova financovaná i díky IROP za asi 73 milionů korun skončila loni.

Fabeš očekává, že obnova hradu Kámen by stála přibližně 80 milionů korun, dotace by mohly pokrýt až 80 procent nákladů.

Jako muzeum motorek slouží hrad od roku 1974. Vzniklo díky mezinárodnímu motocyklovému závodu, který se na nedalekém Pacovském okruhu konal už v roce 1906. Kromě toho mohou lidé navštívit i běžné hradní interiéry a zřejmě příští rok bude přístupná také kaple Panny Marie Bolestné pod hradem.

Reklama

Doporučované