Hlavní obsah

Vysočina nabídne v létě vycházky do přírody a open air divadlo

Foto: Seznam Zprávy

.

Reklama

Na Vysočině byly letos v létě kvůli koronaviru zrušené velké hudební festivaly - Sázavafest ve Světlé nad Sázavou a náměšťské Folkové prázdniny.

Článek

Zároveň ale vznikají nové programy. Horácké divadlo odehraje mimořádně letní představení v jihlavské zoo a na hradech. Ochránci přírody budou pravidelně zvát na procházky Ždárskými vrchy, kde také začne návštěvníkům sloužit nový dům přírody ve vsi Krátká.

Chystané akce pro veřejnost v CHKO Žďárské vrchy jsou součástí iniciativy Pojďte s námi do přírody, které zastřešuje Agentura ochrany přírody a krajiny ČR. Tipy na výlety Žďárskými vrchy nebo na procházky s průvodcem budou na webu průběžně přibývat. „Chceme inzerovat dvě akce měsíčně,“ řekl ředitel správy CHKO Václav Hlaváč. Podotkl, že se zájem lidí o domácí přírodu výrazně zvýšil. Ochránci je chtějí pozvat na zajímavá místa a zároveň je upozornit na to, jak se k nim chovat.

Jihlavské Horácké divadlo připravilo mimořádně místo divadelních prázdnin bohatý program, který odehraje v plenéru. Jihlavská zoo vytvoří kulisy pro pohádkový příběh Kniha džunglí. Hrad Roštejn bude hostit inscenaci Osudy dobrého vojáka Švejka a na hradě Kámen se bude hrát Utrpení mladého Werthera.

Mezi festivaly, které organizátoři pro letošek zrušili, patří také Zámostí v Třebíči, Bernard fest v Humpolci nebo Vysočina fest v Jihlavě. Telč o tradiční vícežánrový festival nepřijde, 38. ročník Prázdnin v Telči bude od 24. července do 9. srpna.

Prohlídky populárního zámku v Telči jsou teď omezené kvůli stavebním pracím. Od jara ale zase ve městě slouží nové terénní trasy pro jezdce na kolech. Telčská radnice letos odpustila podnikatelům poplatky za restaurační zahrádky a za ubytování, umožňuje jim bezplatnou reklamu ve svém zpravodaji a na webu. „Nejsou tady autobusové zájezdy, ale individuální turistika se začíná probouzet,“ řekl starosta Roman Fabeš k aktuální situaci.

Kraj se snaží povzbudit regionální turistiku více způsoby. Jeho organizace Vysočina Tourism spustila už v koronavirové krizi kampaň Dovolená doma, to je dovolená na Vysočině s tipy na výlety i na pobyty. Další připravené krajské programy za 20 milionů korun budou krajští zastupitelé projednávat v úterý. Týkají se marketingu i poskytování slev na pobyty návštěvníkům, kteří v některém ubytovacím zařízení na Vysočině přespí alespoň třikrát.

Vyhlášena už byla krajská soutěž. Účastníci, kteří připraví originální nabídku v cestovním ruchu, se mohou podělit až o dva miliony korun. Na Vysočině je podle kraje 434 ubytovacích zařízení. Kromě hotelů, penzionů a ubytoven i kempy a chatové osady. Jak uvedl kraj na webu, podle šetření z počátku května měly hotely a penziony na Vysočině pro letní období většinou zarezervovanou jen asi třetinu ubytovací kapacity.

Reklama

Doporučované