Hlavní obsah

Vysoká škola dluží studentům statisíce, ředitel se vymlouvá na finanční problémy

Czech College dluží studentům školné, které jim dlouhé měsíce odmítá vrátit.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Pražská pobočka britské vysoké školy je terčem stížností studentů z různých zemí, kteří čekají na vrácení školného za neuskutečněnou výuku. Někteří z nich tvrdí, že jde o úmysl a podvod.

Článek

Na jedné straně stojí Czech College – vysoká škola v Praze se zahraniční akreditací, kterou založil indický podnikatel John Xavier. Podle jeho slov momentálně škola prochází finanční krizí. Jedná se o pobočkou britské vzdělávací sítě ATHE a na svém webu například uvádí, že programy vyučuje podle britského modelu a spolupracuje s několika zahraničními univerzitami.

Na druhé straně sporu stojí studenti, které Czech College přijala na studijní program s názvem „MBA – Master in Business Administration“. Zaplatili školné, ale o pár měsíců později jim české Ministerstvo vnitra odmítlo ke studiu udělit víza. V jednom případě konkrétně z toho důvodu, že Czech College nemá právo vyučovat ani nabízet program MBA. Podle ministerstva by udělení víza podporovalo nezákonnou činnost.

Na školu nikdy nenastoupili

Mahfuzur a Mohammad jsou studenti z Bangladéše, kteří se na Czech College loni přihlásili. Pro svá studia si vybrali studijní program MBA. Po jeho vystudování by získali titul, který by mohl zvýšit jejich šanci získat například obchodní manažerskou pozici. Po svém přijetí obdrželi oba výzvu k zaplacení části školného, které činí v přepočtu necelých 130 tisíc Kč na osobu. Oba ho zaplatili a začali si vyřizovat dokumenty potřebné ke studiu v Česku. Ve chvíli, kdy měli nastupovat na školu v Praze, tak stále neobdrželi od českého Ministerstva vnitra rozhodnutí o udělení víza. To nakonec přišlo až měsíc poté: oběma bylo zamítnuto.

Ukázalo se totiž, že Czech College nemá právo nabízet ani vyučovat program MBA na území České republiky. Škola v případě tohoto programu neoznámila Ministerstvu školství potřebné údaje a nesplnila tak informační povinnost, která je podmínkou pro poskytování zahraničního vzdělání. Tímto také Ministerstvo vnitra odůvodnilo neudělení Mahfuzurova víza. Czech College program nabízí v partnerství s univerzitou v Northamptonu. Tam by studenti měli odjet na druhý rok svých studií MBA a dokončit je. Univerzitu jsme následně oslovili, ale přišla odpověď, že s Czech College právě rozvazují spolupráci. Jejich program totiž doposud neabsolvoval jediný student. To potvrzují i studenti, kteří na školu nastoupili a do Northamptonu nikdy neodcestovali.

Mahfuzur a Mohammad hned po odmítnutí víz požádali o navrácení školného. To jim Czech College měla vrátit podle svých vlastních podmínek do 90 dnů. Tento termín vypršel před více než sedmi měsíci a tak stále čekají. „Škola právě prochází finanční krizí,“ řekl Seznam Zprávám zakladatel školy Xavier. „V posledních měsících jsme vrátili školné 55 studentům. Momentálně se tuto situaci snažíme vyřešit. Se všemi studenty jsme v kontaktu.“

To studenti rozporují. Tvrdí, že škola už dva měsíce nekomunikuje a v některých případech školné dluží už více než tři čtvrtě roku od podání žádosti. „Visí na tom naše budoucnost. Máme kvůli tomu rodinné problémy a nemůžeme nastoupit na jinou školu, protože teď nemáme na školné,“ řekl Seznamu Mahfuzur. Ten školné zaplatil už v roce 2017, vízum mu bylo odmítnuto v dubnu 2018 a na své peníze stále čeká.

Jak je možné, že škola tento program stále nabízí? Vlastník školy Xavier odpověděl, že podle Ministerstva školství je vše v pořádku.

V registru zahraničních vysokých škol se Czech College sice nachází, program MBA tam ale nemá. „Evropské zahraniční vysoké školy, resp. jejich pobočky (mezi které patří i Czech College) mohou v ČR uskutečňovat zahraniční vysokoškolský studijní program akademické povahy pouze v případě, kdy splní informační povinnost dle zákona o vysokých školách,“ řekla pro Seznam mluvčí Ministerstva školství Aneta Lednová. „Pokud rozhodný studijní program není v registru uveden, je uskutečňován neoprávněně.“

Prázdný kampus a neexistující smlouva

„Problém vznikl tak, že hodně studentům byla odmítnuta víza. Škola má navíc velké výdaje, které musí zaplatit. Když nemáte studenty, tak se automaticky dostanete do krize. Těmi penězi zaplatíte výdaje a pak nemáte z čeho školné vrátit,“ odůvodnil situaci Xavier. „Výdaje dělají 60 tisíc eur měsíčně. Například máme pronajaté ubytování a kampus od Univerzity Karlovy,“ dodává. Mluvčí UK nám ale sdělil, že žádná smlouva s Czech College o ubytování na kolejích neexistuje.

Na kampus Czech College jsme se v lednu vydali. Nalezli jsme jen jedny dveře ve druhém patře kancelářských prostor na Žižkově. Nikdo tam nebyl. Student Czech College, který si nepřál být jmenován, pro Seznam Zprávy řekl, že za rok svého studia žádný kampus UK nikdy nenavštívil a prostory na Žižkově vypadají jako větší byt. Před svým nástupem na Czech College navíc viděl fotografie, které byly stažené z internetu a různých fotobank. Cítil se podveden, ale přetahovaná o jeho školné nikam nevedla, tak se rozhodl na studia nastoupit. Nikdy se ale nedostal do Northamptonu, aby studia dokončil, i když tvrdí, že vše potřebné splnil. Zůstal tedy v Praze bez peněz a bez titulu.

Naprostá většina studentů, kterým školné nebylo vráceno, žije v zahraničí. Někteří se vydali situaci řešit na české velvyslanectví. To jim ale sdělilo, že nemá pravomoc situaci jakkoliv řešit. Studentům bylo doporučeno, aby své problémy řešili přímo se školou.

Ministerstvo školství ale může podat trestní oznámení na instituce, které nemají právo nabízet vzdělání v ČR. Z dřívějšího vyjádření mluvčí ministerstva Anety Lednové pro Radiožurnál vyplývá, že ministerstvo skutečně dvě trestní oznámení za takové porušení podalo. Nemůže k nim ale poskytovat žádné další informace. Za stejné provinění ministerstvo dalších šest škol pokutovalo.

Reklama

Doporučované