Hlavní obsah

Výstava ukazuje podobu Komenského i obrazy z jeho děl

Foto: Pavlíček Luboš, ČTK

Ilustrační snímek.

Reklama

Výstavou Komenský v obrazech připomíná Moravská zemská knihovna letošní 350. výročí úmrtí „učitele národů“. V expozici jsou historická a současná vyobrazení Komenského, ilustrace jeho spisů nebo mapy, jejichž tvorbě se věnoval.

Článek

Zájemci výstavu najdou nejen v brněnské knihovně, ale také na internetu, v rozšířené a multimediální podobě.

Výstava představuje Komenského jako autora děl založených na obraze a vizualitě. Příkladem je třeba obrazová učebnice Orbis pictus, vystavená v mnoha vydáních, včetně těch vytištěných ještě za autorova života.

Učebnice Orbis pictus sloužila hlavně jako jazyková příručka, dnes je díky bohatým ilustracím také zdrojem systematického poznání raně novověkého světa a tehdejšího života. Další oddíl výstavy je věnovaný mapě Moravy, jejímž prostřednictvím Komenský ovlivnil kartografickou symboliku používanou dodnes. Například značka pro vinohrad pochází právě z jeho mapy.

Výstava také sleduje vývoj zobrazování autora samotného. Nabízí nejen historické portréty s popisem jeho charakteristických vizuálních atributů, ale také díla současných výtvarníků, ilustrátorů či karikaturistů.

Zájemci zhlédnou projekci s krátkými animovanými videi o Komenského životě, včetně ukázky z připravovaného televizního seriálu Labyrint světa a ráj srdce. Doplňkovým prvkem výstavy je starší školní lavice, na které mohou návštěvníci prostřednictvím kružítka zanechat svůj vzkaz, a zavzpomínat tak na školní léta.

Virtuální výstava je rozšířená o odkazy na knižní i elektronické zdroje. Její součástí je interaktivní obrázek z Komenského Labyrintu světa a ráje srdce. Jde o město rozdělené do částí a sfér, náležejících třeba řemeslníkům, učencům, vrchnosti a duchovním. Stejný obraz zdobí už dvě dekády průčelí knihovny.

Reklama

Související témata:

Doporučované