Hlavní obsah

Výstava v Národním muzeu ukazuje knižní obálky vytvářené ve 20. století

Foto: Getty Images

„Ilustrační foto.“

Reklama

Národní muzeum dnes otevřelo ve své historické budově výstavu knižních obálek z celého 20. století, které má ve svých sbírkách.

Článek

Řada prací z nich je originálními předlohami pro tisk obálek knih vytvořených význačnými českými výtvarníky, jimiž jsou třeba Ondřej Sekora, Josef Lada, Josef Liesler, Cyril Bouda či Václav Kabát. Výstava potrvá do 9. ledna 2022, sdělila dnes ČTK Šárka Bukvajová z Národního muzea.

Expozice se jmenuje Moderní knižní obálky z muzejní knihovny a ukazuje návštěvníkům různé přístupy výtvarníků a výtvarnou proměnu obálek napříč jedním stoletím. Příchozí tak uvidí ukázky z období přelomu 19. a 20. století, z doby mezi světovými válkami, z produkce státních nakladatelství 50. až 80. let i z produkce soukromých nakladatelů z konce 20. století.

Návštěvníci se seznámí také s postupy práce knižních výtvarníků a s předtiskovou přípravou v době před nástupem digitalizace. Originální předlohy knižních obálek doplňují ukázky autorských tiskařských linorytových a dřevorytových matric pro tisk obálek včetně barevných soutisků a ukázky knih s obálkami vyrobenými podle prezentovaných předloh.

Autoři výstavy ji zamýšleli pro děti i dospělé a pro laiky i odborníky. Odborná veřejnost podle nich ocení zejména možnost prohlížet originály historických knižních prací, opatřených často technickými pokyny pro výrobu a pracovními poznámkami. Širší veřejnost zase může na výstavě vidět ukázky knih, které třeba tvořily povinnou školní četbu, nebo se s nimi jinak setkala při četbě.

Reklama

Doporučované