Hlavní obsah

Vystrčil: Premiér je sprostý, prezident zase symbolem hlubokého úpadku

Foto: ČTK

Předseda Senátu Miloš Vystrčil na tiskovém brífinku k politické situaci v Česku.

Reklama

Předseda Senátu Miloš Vystrčil se na mimořádném brífinku ostře vyjádřil k současné situaci v Česku, zejména ke způsobu výměny ministra zdravotnictví. Chování premiéra a prezidenta označil za neslušné a bezohledné.

Článek

Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) dnes reagoval na politické dění uplynulých dnů, především na další výměnu ministra zdravotnictví. Zkritizoval za to jak premiéra Andreje Babiše (ANO), tak prezidenta Miloše Zemana. Jejich chování označil za nevypočitatelné, neslušné a bezohledné, které vede k destrukci norem slušného chování v zemi. Chování Zemana zároveň označil za projev nejhlubšího úpadku.

Podle Vystrčila jsme v posledních měsících frustrovaní a unavení a i následkem toho nám „zeslábl práh citlivosti“. „Jsme méně citliví ke lžím, k neslušnému jednání, ke sprostému jednání, k nehospodárnosti některých institucí. Pod heslem ‚nerušte, my bojujeme s covidem‘ se začínají skrývat věci, které by nám neměly být lhostejné,“ uvedl Vystrčil.

Lidi zodpovědné za fungování státu označil za ty, kteří mají pocit, že nemusí dodržovat žádná pravidla a mohou si dovolit cokoliv a kdykoliv, mohou lhát a být sprostí na lidi kolem sebe.

Anketa

Souhlasíte s Vystrčilem, že byl vyhazov Blatného ponižující a neslušný?
Ano
81,3 %
Ne
18,7 %
Celkem hlasovalo 8040 čtenářů.

Včerejší vyhazov ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) označil za ponižující. „Považuji za naprostý lidský a manažerský úpadek, pokud podřízeného, který je zároveň vrcholně zodpovědný za to, jak zvládáme pandemii, nejsem schopen osobně informovat o tom, že s jeho službou už nepočítám,“ vyjádřil se Vystrčil k tomu, že premiér psal exministrovi Blatnému vytýkací dopisy a dříve než on o jeho odvolání věděla média. Za podobně neslušné označil předseda Senátu i další politické odchody, ke kterým došlo.

Vyjádřil se také k prezidentu Zemanovi. Považuje za nepřijatelné, aby nejvyšší ústavní činitel ukazoval prstem na své oblíbence a neoblíbence. „Aby se vysmíval lidem, opovržlivě se vyjadřoval o jejich práci nebo inteligenci. Považuji za projev nejhlubšího úpadku, pokud jsou například zástupci médií nazýváni hyenami nebo ochránci naší bezpečnosti čučkaři,“ narazil na včerejší prohlášení prezidenta, který poté, co se usadil, vyzval své spolupracovníky, aby pustili dovnitř novináře, větou „Pozvěte hyeny“.

Na Vystrčilova slova už stihl na Twitteru zareagovat prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček, který ho nazval pokrytcem.

Miloš Vystrčil není v oblibě Hradu už od své loňské cesty na Tchaj-wan, prezident ho pravidelně nezve ani na setkání nejvyšších ústavních činitelů. Premiér Andrej Babiš (ANO) ještě na předsedu Senátu nereagoval.

Vystrčil na základě vlastních zkušeností promluvil i o tom, že se soupeřem, který nectí a nedodržuje pravidla, je velmi obtížná debata. „Často to vypadá, že takový soupeř se nedá porazit,“ řekl a dodal, že lidé nesmí propadnout dojmu, že tito lidé jsou neporazitelní. „Když přestaneme dodržovat léty prověřené demokratické principy, povede to jedině k chaosu a úpadku. Prosím, zkusme porazit tu lež, nenávist a nectnost,“ dodal.

Reklama

Doporučované