Hlavní obsah

Vzácný okamžik: izraelský kouč Čechů a íránský sok si stiskli ruce

Foto: Profimedia.cz

Snímek ze zápasu Čechů proti Íránu. Češi, svěřenci izraelského kouče Ginzburga, zvítězili.

Reklama

Česko se na olympiádě dostalo znovu do titulků zahraničních médií. Tentokrát ne kvůli koronaviru, ale málokdy vídanému politickému gestu před zápasem basketbalistů proti Íránu.

Článek

„Je to samozřejmě zvláštní chvíle, když izraelský trenér vede tým proti Íránu,“ řekl před zápasem izraelský kouč Čechů Ronen Ginzburg. „Doufám, že budou hrát,“ citoval ho server Ynetnews. Trenér tak narážel na častý obrázek na světových sportovištích, kdy sportovci ze zemí nepřátelských vůči Izraeli střet s židovským soupeřem bojkotují.

Tentokrát ale podobná situace nenastala a Ginzburg si při zápase potřásl rukou s íránským protějškem Mehranem Šahintábem, informoval server Times of Israel.

Právě íránští sportovci v minulosti několikrát odřekli zápasy, v nichž by se měli utkat s Izraelci. Basketbalisté toto politické gesto ale neučinili a v zápase s českým týmem podlehli 78:84. Nejlepším střelcem Čechů se stal Patrik Auda se 16 body.

Ve středu čeká české basketbalisty další zápas s Francií, Íránci se pak utkají s dalším soupeřem, s nímž jsou ajatolláhové ve sporu - se Spojenými státy.

Tokio 2021 – speciál Seznam Zpráv

Foto: Jaroslav Gavenda, Seznam Zprávy

PROGRAM A VÝSLEDKY Dnes v Tokiu, Češi v akci, výsledky – ZDE

TOKIO Původní informace z Tokia, reportáže, profily vítězů – ZDE

V sobotu odebrali organizátoři her akreditaci alžírskému judistovi Fethi Nurínovi, protože odmítl nastoupit v zápase s izraelským soupeřem. Mezinárodní judistická federace oznámila, že sportovci i jeho trenérovi dočasně zastavila činnost, očekávají se další sankce.

Reklama

Související témata:

Doporučované