Hlavní obsah

Vzplála v jediném momentu. U kalifornského pobřeží shořela výletní loď, 25 mrtvých

Foto: AP

Vzplála v jediném momentu. U kalifornského pobřeží shořela výletní loď, 25 mrtvých.

Reklama

Při požáru lodi Conception u kalifornského ostrova Santa Cruz zemřelo 25 lidí. Po devíti z původních 34 pohřešovaných se stále pátrá. Výletní loď Conception, která je dlouhá asi 25 metrů, využívali potápěči k podmořským výpravám podél kalifornského pobřeží.

Článek

Požár podle místní televize KTLA vypukl náhle a zachvátil celou loď. Pěti členům posádky se podařilo zachránit skokem do moře. Více než 30 pasažérů však spalo v podpalubí.

„Podívali jsme se ven a loď se celá zmítala v plamenech, od přídě k zádi,” popsal svědek události Bob Hansen pro The New York Times. Se svou ženou plul na lodi nedaleko lodi Conception: „Slyšeli jsme spoustu výbuchů.”

Šerif Santa Barbary Bill Brown řekl novinářům, že se pravděpodobně jednalo o výbuch propanových bomb u dýchacích přístrojů na potápění.

Pěti členům posádky se podařilo doplout na jinou loď The Grape Escape kotvící nedaleko, kde byli Hansenovi. Ti jim poskytli první pomoc a suché oblečení.

Kalifornská senátorka Dianne Feinsteinová prohlásila, že bude trvat na řádném vyšetření celé události. „Je nepředstavitelné, že se všemi bezpečnostními opatřeními, která dnes máme, může požár na lodi způsobit tolik ztrát na životech,” řekla ve svém vyjádření senátorka. „Musíme přijít přesně na to, jak trénovaná posádka byla a proč se jim nepodařilo dostatečně upozornit cestující na nebezpečí.”

„Stalo se to tak rychle, že nikdo nestihl zareagovat,” okomentoval tragickou událost Matthew Kroll z pobřežní hlídky pro televizi CNN.

Kvůli nebezpečným podmínkám pod lodí, ležící asi dvě desítky metrů od břehu, nemohli potápěči vytáhnout na hladinu 25 nalezených těl a není jasné, kdy tak budou moci učinit.

Reklama

Doporučované