Hlavní obsah

105 aktivistů v uhelném lomu Vršany zatkla policie

Foto: Twítter.com/zewlakk_foto

Ekologičtí aktivisté vyšli z kempu organizovaného hnutím Limity jsme my.

Reklama

aktualizováno •

V lomu zůstávají jen čtyři aktivistky, které ráno obsadily rypadlo.

Článek

Policie zatkla v sobotu odpoledne všech 105 aktivistů, kteří dopoledne vnikli do důlního prostoru uhelného lomu Vršany u Mostu.

Aktivisté chtěli vniknutím do lomu podle svého vyjádření nenásilně protestovat proti těžbě uhlí. Policisté je zadrželi, protože nereagovali na jejich výzvy, aby prostor opustili. „Byli zajištěni pro pravděpodobné neuposlechnutí výzvy úřední osoby, čímž se dopustili přestupku,“ uvedla Slámová

Podle Slámové nyní policisté ověřují totožnost všech zadržených. „Pokud poskytnou součinnost a prokážou totožnost, nebudou omezeni na svobodě. Předvedeme jen osoby, které odmítnou prokázat totožnost. Na nejbližší služebně provedeme nezbytné úkony k ověření totožnosti,“ dodala.

Aktivisté vyšli po ránu z kempu u obce Okořín, který od čtvrtka organizuje hnutí Limity jsme my. Pochod kolem lomu Vršany byl nahlášený, asi stovka jeho účastníků se pak rozhodla k „aktu nenásilné občanské neposlušnosti“. Požadují co nejrychlejší „konec fosilního byznysu a bezodkladné uzavření nejstarších a nejšpinavějších uhelných elektráren, jako jsou například Počerady a Chvaletice,“ uvedli v tiskové zprávě krátce po vpádu do lomu.

Už brzy ráno obsadily rypadlo v lomu čtyři aktivistky. Podle jejich prohlášení akcí vyjadřují odpor mimo jiné vůči environmentální destrukci a mocenským strukturám. Skrývkový stroj byl v chodu. Těžební společnost Sev.en Energy musela zastavit těžbu a škodu bude vymáhat, řekla mluvčí firmy.

Aktivistky ze skupiny Vzpoura koťátek se svou dnešní akcí připojují k takzvanému akčnímu víkendu, který organizuje hnutí Limity jsme my. Dnes před elektrárnou Počerady na Lounsku bude demonstrace za rychlý konec spalování uhlí. Nedaleko elektrárny, jejímž majitelem bude od roku 2024 skupina Sev.en Energy finančníka Pavla Tykače, postavili pořadatelé protestu ve čtvrtek kemp.

Demonstraci společně svolává 13 ekologických organizací, které mají na vládu čtyři požadavky. Těmi jsou kromě rychlého ukončení těžby a spalování uhlí a co nejrychlejšího ukončení provozu elektrárny Počerady také spravedlivá transformace uhelných regionů a rozšíření cílů snižování emisí v rámci Evropské unie do roku 2030.

Reklama

Doporučované