Hlavní obsah

Zelený a bezpečný. Švédský start-up představil nový kamion

Foto: Volta Truck - Press Center

Společnost chce začít fungovat ve dvou evropských městech - v Londýně a v Paříži.

Reklama

Elektrické kamiony už nestačí, a tak švédský start-up přichází s bezpečnějším prototypem kamionu, který vybaví 360stupňovou kamerou a sníženým sedadlem pro lepší rozhled řidiče. Nyní vybírá finance na začátek výroby.

Článek

Švédský start-up s příhodným jménem Volta Truck představuje nový kamion poháněný elektrickou energií, všímá si agentura Bloomberg. Podle společnosti jde o levnější a bezpečnější variantu, než nabízí konkurence.

Prototyp Volta Zero, který se představil ve čtvrtek, má ve své výbavě kameru s rozhledem do 360 stupňů. Také má oproti normálním kamionům sníženou celou kabinu, aby řidič lépe viděl chodce i cyklisty. Díky této vychytávce má samotný řidič možnost vidět v 220stupňovém rozpětí.

Bezpečnost jako priorita

„Například v Londýně je 23 procent úmrtí chodců a 58 procent úmrtí cyklistů způsobeno těžkými nákladními vozidly, ale velká nákladní vozidla představují pouze čtyři procenta ujetých mil na silnicích,“ píše v tiskovém prohlášení Carl-Magnus Norden, zakladatel značky. „To je nepřijatelné a musí se to změnit. Model Volta Zero zcela přepracoval design užitkového vozidla, aby zajistil bezpečný provoz všem účastníkům silničního provozu,“ píše dále Norden.

Prototyp váží 16 tun a má na jedno nabití dojezd přes 200 kilometrů, a to i s nákladem. Volta by v budoucnu ráda nasadila své vozy v Paříži i v Londýně, tedy ve městech, která se vydala za bojem za nižšími emisemi, ale prozatím má společnost certifikaci pouze na prototyp.

Za pět let pět tisíc vozů

K této ukázce vozu se dostali především díky skandinávským investorům, kteří také pomohli Volta Trucks k současným 16 zaměstnancům. Start-up se nyní snaží vybrat další finance, aby mohl začít s produkcí Volta Zero. Pro trh Spojeného království počítá společnost s outsourcingem výroby k britským výrobcům.

Volta plánuje nabídnout potenciálním zákazníkům tucet nákladních vozidel, která budou moci v příštím roce testovat, ještě před komerčním uvedením kamionu na trh v roce 2022, uvedl pro Bloomberg Rob Fowler, generální ředitel start-upu. Cílem společnosti Volta je v roce 2025 vyrobit až 5000 nákladních vozidel.

Reklama

Doporučované