Hlavní obsah

Waldorfskou školu v Semilech povede dál Lenka Břenková, která zvítězila

Foto: Seznam Zprávy

„Ilustrační foto.“

Reklama

Waldorfskou základní a střední školu v Semilech povede dál Lenka Břenková. Rada města ji jmenovala v souladu se závěrem konkurzní komise, uvedla dnes na dotaz ČTK starostka Lena Mlejnková (Volby pro Semily).

Článek

Původního ředitele Ivana Semeckého radní v dubnu odvolali, když porušil vládní nařízení a umožnil přístup do školy i netestovaným dětem a ve třídách nevyžadoval nošení roušek.

Konkurz radnice musela zopakovat, v tom prvním, který město vyhlásilo v dubnu, komise nikoho nevybrala. Mlejnková víc opakovaný konkurz komentovat nechtěla s ohledem na soudní pře, které s městem a školou vede odvolaný ředitel. Semecký u soudu napadl jak své odvolání z funkce městskou radou, tak své pozdější propuštění ze školy pro nadbytečnost.

Testování a roušky patřily k podmínkám, za kterých se v dubnu mohly děti vrátit do lavic. Největším problémem mimořádného opatření a metodiky ministerstva školství bylo podle Semeckého to, že sáhly na základní práva občanů - zakázaly dětem chodit do školy a popřely práva rodičů, aby rozhodovali o svých dětech. Na podporu Semeckého a za návrat dětí do škol bez podmínek tehdy vznikla petice, pod kterou se na internetu podepsalo přes 14.000 lidí. Návrh na zrušení testování ve školách ale Nejvyšší správní soud zamítl, skončilo tak až 30. června a znovu se testovalo počátkem září.

Břenková byla jako zástupkyně ředitele na jaře pověřena vedením školy, situaci se jí podařilo zklidnit. Na začátku nového školního roku podle ní nikdo ze základní školy ani z lycea testování neodmítl. Testovat se nemusela zhruba třetina studentů lycea, kteří se nechali očkovat, na nižším stupni mají podle ní očkování jen jednotlivci. Z učitelů a nepedagogických pracovníků školy je očkovaná zhruba třetina.

Semily jsou centrem waldorfského vzdělávání v Libereckém kraji. Ve městě s 8400 obyvateli je nejen mateřská a základní škola, ale od roku 2006 také lyceum. Semilská škola patří k nejstarším v zemi, příští rok oslaví 30 let svého založení. V posledním školním roce na ní studovalo zhruba 310 dětí. Podle Břenkové nechodila kvůli testům do školy jen malá část dětí. U zápisu do prvních tříd ani přijímacích zkoušek na lyceum se podle ní spory kolem školy neprojevily.

Reklama

Doporučované