Hlavní obsah

WHO změnila názor, doporučuje roušky v obchodech a MHD

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační fotografie.

Reklama

Světová zdravotnická organizace (WHO) dnes jako součást boje proti pandemii nemoci covid-19 doporučila veřejnosti nosit látkové roušky v místech, kde je obtížné dodržovat odstup. WHO se přitom dříve k rouškám stavěla rezervovaně.

Článek

Na dnešním brífinku generální ředitel WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus změnu postoje organizace vysvětlil novými poznatky z výzkumů. WHO se nejdříve k nošení roušek veřejností stavěla zdráhavě, později názor na zahalování nosu a úst začala měnit, vždy ale roušky označovala za dobrovolný doplněk karanténních opatření. WHO rovněž veřejnost nabádala, aby respirátory a profesionální roušky ponechala dostupné především pro zdravotníky.

„Vzhledem k měnícím se zjištěním WHO doporučuje vládám, aby podporovaly širokou veřejnost v nošení roušek v místech, kde se nákaza plošně šíří a kde je obtížné udržet fyzický odstup, jako jsou prostředky hromadné dopravy, obchody a další stísněné a přeplněné prostory,“ řekl Tedros.

Šéf WHO oznámil, že zdravotnická organizace na základě vyžádaného akademického výzkumu zároveň upravila doporučení, jak by měly látkové roušky vypadat. „Podle tohoto výzkumu WHO doporučuje, aby se látkové masky skládaly nejméně ze tří vrstev různého materiálu. Podrobnosti o tom, jaké materiály pro jednotlivé vrstvy radíme, jsou součástí těchto doporučení,“ dodal.

Tedros zároveň zopakoval dřívější varování, že nošení roušek může vyvolat falešný pocit bezpečí a že roušky samy o sobě bez doprovodných hygienických a karanténních opatření nejsou jedinou ochranou.

Ještě na konci dubna expertka WHO Dorit Nitzanová na dotaz ČTK sdělila, že zdravotnická organizace nadále doporučuje, aby roušky a respirátory jako ochranu před koronavirem nosili především zdravotníci a nakažení. Dodala tehdy, že veřejnost musí roušky chápat pouze jako doplněk celého souboru preventivních opatření.

Povinnost nosit roušky zavedla na počátku pandemie řada zemí. Česko bylo jedním ze států, které až na výjimky nařídilo obyvatelstvu povinné zakrytí úst a nosu na veřejnosti. Nyní v Česku platí nošení roušek v prostředcích hromadné dopravy či v obchodech.

Reklama

Doporučované