Hlavní obsah

WHO znovu varuje před spalničkami. Přibývá nemocných i mrtvých

Ilustrační fotografie.

Reklama

Na spalničky loni zemřelo zhruba 140 000 lidí, většinou dětí mladších pěti let. Počet mrtvých přitom v poslední době opět roste. Infekce se v mnoha oblastech světa, zejména v Africe, opět nebezpečně šíří, konstatovala včera Světová zdravotnická organizace (WHO).

Článek

Po úspěších v boji proti spalničkám z minulých let se nakažlivá nemoc v současnosti opět šíří po celém světě. V dlouhodobém srovnání nicméně počet obětí poklesl. Ještě v roce 2000 onemocnění podlehlo více než 535 000 lidí.

V poslední době počty opět rostou. Loni bylo podle odhadů WHO o zhruba 16 000 úmrtí na spalničky více než v roce 2017.

Po výrazném poklesu opět stoupl také počet lidí, kteří se nemocí nakazili. Podle WHO bylo loni zaznamenáno na 9,8 milionu případů spalniček, zatímco v roce 2017 jich bylo necelých 7,6 milionu. WHO přitom upozornila, že znám je jen zlomek skutečného počtu případů.

Spalničky zabíjely víc než ebola

Zdaleka nejvíc případů bylo letos do poloviny listopadu zaznamenáno v Kongu. Důvodem je podle WHO tamní příliš nízká proočkovanost. Experti si stěžují mimo jiné na nedostatky v zásobování očkovací látkou. Konžské úřady odhadují, že v zemi od začátku letošního roku na spalničky zemřelo více než 5000 lidí, což je víc než na epidemii eboly po jejím propuknutí loni v létě.

V Evropě v současnosti řádí epidemie na Ukrajině s 57 000 hlášenými případy. Velké problémy se spalničkami mají také Libérie, Madagaskar a Somálsko. Na pět uvedených zemí připadá téměř polovina všech nahlášených případů. Opět na vzestupu jsou spalničky také ve Spojených státech.

Spalničky se šíří kapénkami a jsou vysoce nakažlivé. Prvními příznaky jsou horečka, kašel, rýma, světloplachost a zarudnutí očních spojivek, někdy bílé tečky v ústech. Později se objevuje sytě červená až fialová vyrážka, která začíná na záhlaví a šíří se na obličej, krk, břicho, ruce a nohy.

WHO na konci srpna zrušila České republice, Británii, Řecku a Albánii status zemí, v nichž byly spalničky vymýceny. Předseda České vakcinologické společnosti České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně Roman Prymula v srpnu řekl, že příčinou současné epidemie je vyvanutí imunity z vakcíny v dospělosti spolu s nízkou proočkovaností a nákazami ze zahraničí. Podle Prymuly je proočkovanost v Česku v současné době pod 90 procenty populace.

Reklama

Doporučované